Mitt i Upplands Väsby

Hög vattenförb­rukning trots vädjan MER Vattenåtgå­ng

- FOTO: MOSTPHOTOS KÄLLA: NORRVATTEN

Uppmaninga­r om att inte slösa vatten i värmen har gått ut till allmänhete­n. Men vattnet har fått rinna som vanligt – Norrvatten har behövt vidta åtgärder för att klara av produktion­en.

Försommare­n var rekordvarm i år – det har lett till rekordhög vattenförb­rukning. Norrvatten, som levererar dricksvatt­en till Upplands Väsby och 13 andra kommuner i Stockholms­området, har därför bett invånarna att tänka på sin vattenförb­rukning.

I maj gick de ut med ett pressmedde­lande: ”Stockholma­rna vattnar gräsmattor, fyller pooler, tvättar bilar och tar kanske en extra dusch. Den höga förbruknin­gen medför att våra vattenverk får jobba för fullt och ligger nära maxkapacit­et.”

– Tyvärr har vi inte kunnat se att det har haft någon effekt. Det är svårt att utvärdera; hade den varit ännu högre om vi inte gått ut? Vi har legat på 40 procent mer än normalprod­uktion, det är en väldigt stor ökning, säger Johanna Lindgren, vd för Norrvatten. FÖRBRUKNIN­G. Vattnet i Mälaren lär inte ta slut, men Norrvatten ska hinna med att rena det. Därför har det varit bra att tänka på vattenförb­rukningen under den varma försommare­n.

Eftersom Stockholm Vatten och Avfall är i en liknande situation, har det inte varit möjligt att få stöd därifrån. ” Vi har vid enskilda tillfällen istället kört igång våra grundvatte­nverk för att klara av förbruknin­gen”, skriver Norrvatten i ett styrelsepr­otokoll.

Grundvatte­nproduktio- nen har dock begränsnin­gar och vissa kvalitetss­törningar, enligt dem. Underhålls­arbete har i viss mån fått vänta, som en konsekvens av det ansträngda läget. Hur stora marginaler har ni haft?

– Hade det uppstått en stor läcka, då vi tömmer ned systemet, då hade det varit svårt att komma ikapp, säger Johanna Lindgren.

Då hade man kunnat införa bevattning­sförbud som en nästa åtgärd.

Att värmen hållit i sig så länge, så tidigt på året, är ovanligt.

– Vi är vana vid ett par dagar, max en vecka, varje försommar, säger Johanna Lindgren. I måndags gick Norrvatten ut med att det ansträngda läget bedöms vara över. När skolorna har slutat och folk har lämnat stan i juli brukar det vara lugnare, oavsett vad det är för väder.

Även om städerna växer

STOCKHOLMA­RE gör i snitt av med 200 liter vatten per dag.

FÖR varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.

EN VATTENSPRI­DARE gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.

I NORRVATTEN ingår bland annat Solna, Sundbyberg, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner. så har invånarna använt mindre vatten per person. Därför har man inte behövt bygga ut verksamhet­en tidigare. Men nu är det dags, eftersom inflyttnin­gen är större än vad förbruknin­gen minskar.

Åtgärder planeras för att höja kapacitete­n på befintligt verk med 10 procent till 2021. Parallellt med detta tittar man på en större utbyggnad, som skulle behöva vara klar om tio år. Ulrica Andersson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden