Mitt i Upplands Väsby

D

-

e flesta bilarna som rullar i Sverige har en koppling till en 250 kvadratmet­er stor lokal i Danderyd. Här finns Scandinavi­an Motorcente­r (SMC) som tillverkat alla svenska registreri­ngsskyltar sedan 2002.

– Vi gör rätt mycket på liten yta, säger platschefe­n Göran Lindberg och konstatera­r:

– Sedan 2002 har vi gjort nästan 20 miljoner skyltar här.

Den här tisdagen ska ytterligar­e 7 024 nummerplåt­ar bli till. Posten kommer och hämtar vid fyra på eftermidda­gen, då ska allt vara packat och klart.

– Antalet skyltar varierar från dag till dag. Som mest har det varit 14 000, säger Anders Eriksson som driver företaget som hans pappa startade 1976.

– Om det kommer en båt med asiatiska bilar kan det helt plötsligt behövas 2 000 extra skyltar. De udda skyltvaria­nterna – tvåradig, liten, mc, taxi, diplomat och så Rätten till en sådan skylt i tio år kostar 6 200 kronor, intäkterna går till forskning inom trafiksäke­rhet, medan priset för en vanlig skylt ligger på 90 kronor. Registreri­ngsskylten liknar egentligen ett körkort, menar Anders Eriksson.

– För de allra flesta är det bara en bit aluminium. För oss är det en identitets­handling, säger han. I till exempel Tyskland och Storbritan­nien finns tusentals olika tillverkar­e.

– Även om det svenska systemet är från 1972 är det fortfarand­e unikt, säger Anders Eriksson.

Det nuvarande avtalet om skylttillv­erkning löper ut i slutet av året och Transports­tyrelsen har dragit igång en ny upphandlin­g. Förutom SMC är fem andra företag med och slåss om kontraktet som gäller från 2019 och fyra år framåt.

– Antingen vinner man eller så har man inget uppdrag, konstatera­r Göran Lindberg.

Enligt ett preliminär­t besked har SMC vunnit upphandlin­gen men beslutet kan överklagas och processen dra ut på tiden.

Avtalet ställer krav på företaget och på själva skylten. Kvaliteten testas genom att utsätta plåten för stenskott, UV-strålning, borsttvätt, lösningsme­del och andra vedermödor.

Jobbet har satt sina spår hos Anders Eriksson.

– Det är klart att man har blivit lite skyltnörd och att man sitter och tittar på skyltar när man är ute i trafiken, säger han. Folk försöker lura kameror och tullar på olika sätt, det brukar jag kolla efter. Lindberg är det samma För Göran sak.

– När jag är ute och kör undrar min sambo varför jag ligger så här nära bilen framför, säger han och måttar några decimeter mellan händerna:

– Det är ju för att jag tittar på skylten! Hur ser den ut? Hur är kvaliteten?

En vanlig myt är att skyltarna tillverkas i fängelser. Så är fallet i Finland och i vissa delstater i USA.

– Men så har det aldrig varit i Sverige. Det är väl något som kommer från filmens värld, säger Anders Eriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden