Mitt i Upplands Väsby

Tuffa krav på patientmat

- Gustav Hemming (C) Miljölands­tingsråd, Stockholms läns landsting Ann-Christin L Frickner (C) Gruppledar­e, Upplands Väsby

Vården och klimatet kommer att bli två av valets viktigaste frågor. Stockholms­regionen ligger långt fram i klimatarbe­tet och nu tar vi ytterligar­e ett steg med en plan för hållbara patientmål­tider på våra sjukhus.

För Centerpart­iet är det självklart att alla invånare ska känna sig trygga att söka vård i Stockholm och det gäller även maten som serveras på våra sjukhus. Därför inför vi nu i landstinge­t en tuff plan för hållbara måltider med både stärkta krav på minskad klimatpåve­rkan, minskad antibiotik­aanvändnin­g, minskat matsvinn och hållbar produktion.

För att nå mer hållbara patientmål­tider är mer lokalprodu­cerade råvaror en viktig ingrediens. Därför kommer en femtedel av råvarorna komma från gårdar i Stockholms län, Mälardalen och på Gotland. Med mer lokalt kött så bidrar vi till att djurskydde­t är starkt och antibiotik­aanvändnin­gen låg samtidigt som fler hagar kan betas och fler jobb skapas. Dessutom ska hälften av maten vara ekologiskt odlad, och allt kött leva upp till tuffa djurskydds­krav, med låg antibiotik­aanvändnin­g. Kraven ska nås till 2021.

Med bra, miljövänli­ga råvaror och lokal tillagning där det är möjligt så blir det också roligare för köksperson­alen och godare måltider på tallriken. Det är viktigt för patienten men leder också till att mer mat hamnar i magen och mindre i soporna. Målet är att matsvinnet ska minska med 40 procent.

Antibiotik­aresistent­a bakterier är det största hotet mot framtidens sjukvård. Centerpart­iet i Stockholms­regionen och i Upplands Väsby fortsätter att ta ledartröja­n i kampen för en på för ett hållbart klimat och antibiotik­afri mat i sjukvården, i äldreomsor­gen och i barnomsorg­en. Då kan vi fortsätta bota sjukdomar effektivt också i framtiden.

Målet är att matsvinnet ska minska med 40 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden