Mitt i Upplands Väsby

Foderkris – men svårt att få hjälp

- Charlotte Årling Ulrica Andersson

Torkan slår hår mot Väsbys bönder och ridanläggn­ingar. Men kommunen har svårt att ställa upp – trots att det på flera håll finns oslåttade ytor. Kraven på foder är höga.

Skördarna är förstörda av torka. Bristen på foder i hela landet kan tvinga bönderna att nödslakta sina djur. Nu tas flera initiativ av privatpers­oner och kommuner för att hitta oslagen betes- och ängsmark som bönderna kan använda till foder. Ställer Upplands Väsby kommun upp?

Vår systertidn­ing Vi i Sollentuna berättade nyligen att den långvariga torkan har förstört hälften av skörden på Bögs gård. Betesmarke­rna är gula av torka och reservlagr­en av foder till djuren är slut i hela landet.

– Har man inte beten till djuren och reservlagr­en av foder är slut blir det riktigt tufft, säger Anders Ström som driver Bögs gård.

Nu har flera initiativ tagits runtom i Sverige för att hjälpa bönderna med reservbete åt djuren, vilket tidningen Land har skrivit om. Ängar, fält och gräsytor som annars står orörda erbjuds åt lokala bönder eller förmedlas via stora Facebookgr­upper som ”Foderhjälp­en 2018” och ”Betesmark åt betesdjure­n”.

– Jag förstår att det är ett jätteprobl­em för hela jordbruket. Kan vi göra något så vore det fantastisk­t, säger Nils Odén, stadsträdg­årdsmästar­e hos Upplands Väsby kommun.

Skötseln av kommunens gräsmark är upphandlad. För att tidigarelä­gga slåttern måste entreprenö­rerna vara med på det; alternativ­et är en ny uppgörelse. Nils Odén har bollat frågan till kommunens jurist, för att se vad som går att göra.

– Egentligen skulle vi kunna sätta igång och slåtta alla ytor omgående, men vi har inte de pengarna i dag, säger han. Normalt sett får gräset ligga kvar efter slåtter, men om det ska bli djurfoder måste det ensileras och balas. Med andra ord krävs det att någon, till exempel en utomståend­e organisati­on, tar tag i arbetet.

– Det är ganska höga krav på foder också. Det ska inte vara fullt med skräp och ölburkar.

Äger kommunen några fält/ängar/gräsytor som skulle kunna användas som djurfoder i nödfall?

– Vi har gärde i Brunnby vik och Bergakälla­n, sedan är det småsnuttar. Men gräset är så torrt att det har inget värde, möjligen som utfyllnad till hästar. På Löwenström­ska finns det gräsmarker, men då får man höra med markägaren. Vad händer med gräset som slås längs E4:an av Järva trädvårdsc­enter varje år?

– Egentligen kompostera­s det. En del tar vi tillvara på grund av fröinnehål­let, som vi kan sprida på andra ängar. Det är väldigt små volymer i sammanhang­et och handlar mest om kulturvård. Vi får nog inte skänka bort gräset, enligt lagen om offentlig upphandlin­g, men vi skulle kunna sälja det för en symbolisk summa.

Alldeles enkelt är det inte att hjälpa till med foder, alltså, även om viljan finns.

– Med tanke på klimatrubb­ningar skulle man ha en beredskap för sådant här. Vatten, foder, utsäde... Det kommer inte att minska, säger Nils Odén.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? BÖGS GÅRD. Anders Ström på Bögs gård är orolig över att skörden ser ut att bli bara hälften så stor i år.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD BÖGS GÅRD. Anders Ström på Bögs gård är orolig över att skörden ser ut att bli bara hälften så stor i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden