Mitt i Upplands Väsby

Möt Anders Rosén (V)

Anders Rosén, överst på Vänsterpar­tiets valsedel i Väsby

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Varför ville du genomföra intervjun just här?

– För att visa boendet, gemenskaps­tanken. Det var därför vi flyttade hit till Väsby, vi sökte något slags kollektivb­oende. Och den här tiden på året är det så fint här ute. Nämn en person du beundrar?

– Nelson Mandela. Trots det han blev utsatt för lyckades han i någon mening få samhället att försonas om apartheid. Vilka föreningar är du med i och vilka önskar du att du var med i?

– Jag är med i Ordfront, fackföreni­ngar, Humanister­na, Jordens vänner, Vänsterpar­tiet såklart, Rädda Barnen och Svenska fredskommi­ttén. Jag skulle vilja vara med i Föreningen Män, för det är viktigt att män jobbar för jämställdh­et. Jämställdh­et påverkar mansrollen och män behöver vara aktiva i det arbetet. Vad gör du för att koppla av?

– Åker upp till stugan utanför Sandviken. Badar gärna bastu. Läser. När blev du förbannad sist, och på vad?

– När jag läser tidningen om Donald Trump och Israel–Palestina.

Varför blev du politiker?

– Jag var politiskt aktiv när jag var ung, då var det de globala rättvisefr­ågorna som engagerade mig. Jag växte upp i Sandviken i en ganska rödradikal miljö. Vad i ditt sätt att leva och vara är uttryck för vänsterpar­tisten i dig?

– Att ta ansvar för vad jag gör, alltifrån mitt eget handlande till att försöka påverka hela samhället. Jag cyklar gärna mycket. Bor i kollektiv. Försöker återvinna och har egen kompost. Odlar. Och det lokalpolit­iska engagemang­et. Man kan inte göra allt, men man kan göra en del. Vilken person på andra sidan blockgräns­en har du mest gemensamt med?

– Maria Fälth (KD). Vi har arbetat tillsamman­s med jämställdh­eten och har en del samsyn i de sociala frågorna, även om vi inte har samsyn i allt. Har Vänsterpar­tiet någonting gemensamt överhuvudt­aget med Moderatern­a?

– Det har vi säkert. Exempelvis Oskar Weinmars (M) utspel om fler fältare, där har vi sett till att det blir en fjärde fältare nu inför sommaren. I en hel kommunbudg­et är vi överens om 80 procent – det är klart

att även Moderatern­a vill ha äldreomsor­g. Det är fördelning­spolitiken som skiljer oss åt. Hur har Vänsterpar­tiet märkts i den politik som bedrivits under mandatperi­oden?

– Det som inte skulle ha blivit till utan oss är jämställdh­etsintegre­ringen, skattehöjn­ingen med 30 öre och den socioekono­miska viktningen av skolpengen. Vad är era största frågor inför valet?

– Skolan: att alla ska komma i mål. Det behövs mer stöd till elever med särskilda behov och mer socioekono­misk viktning. Bostäder: att pressa priserna på nybyggen genom alltifrån finansieri­ng till vår egen markförsäl­jning. Bygga lite enklare bostäder. Fortsätta med jämställdh­etsarbetet och jobba med försöksver­ksamhet med sex timmars arbetsdag. Långsiktig­t innebär detta inga ökade kostnader eftersom sjukskrivn­ingarna och personalom­sättningen minskar. Om vi får driva detta så gör vi detta inom vården. Det är många kvinnor som inte orkar jobba heltid ett helt arbetsliv, så de går ned i tid och får en låg pension. Till sist, vad ska du göra resten av dagen?

– Först reparera en punktering på min cykel, sedan förhoppnin­gsvis cykla till Pyramiden för en arbetsdag. Det sista mötet är strax efter 17, och förhoppnin­gsvis ha en skön kväll efter det och sitta utomhus.

”Jag cyklar gärna mycket. Bor i kollektiv. Försöker återvinna och har egen kompost. Odlar.”

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? Anders Rosén (V) valde att bli intervjuad i hans hem: en kollektivv­illa med utsikt över Edssjön. – För att visa boendet, gemenskaps­tanken. Det var därför vi flyttade hit till Väsby, vi sökte något slags kollektivb­oende.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING Anders Rosén (V) valde att bli intervjuad i hans hem: en kollektivv­illa med utsikt över Edssjön. – För att visa boendet, gemenskaps­tanken. Det var därför vi flyttade hit till Väsby, vi sökte något slags kollektivb­oende.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden