Mitt i Upplands Väsby

Så ska barnets bälte sitta

Myter lever kvar – och så ska bilbältet sitta för att undvika allvarliga skador

- Text: Magnus Johansson

Hälften av landets bilburna föräldrar har ingen kunskap om när barn kan åka utan extra skydd. Dessutom lever myten kvar om att ett bilbälte som sitter mot halsen skulle göra skada vid en olycka. Det visar en färsk undersökni­ng från Volvia.

Nu stundar sommaren med fler och längre bilresor till släkt och vänner. Många resande drar tyvärr också ofta med sig fler olyckor. Då är det viktigt att alla i bilen sitter så säkert som möjligt.

Enligt undersökni­ngen Barnsäkerh­et 2018 vet 52 procent av föräldrarn­a inte när ett barn enligt lag är stort nog att åka helt utan barnskydd.

Volvia ser en trend att man slutar med barnskydd för tidigt.

I Sverige får barn enligt lag åka utan barnskydd när de är 135 centimeter långa, men rekommenda­tionen är 140 centimeter långt och att barnet dessutom är minst 10 år gammalt.

– På ett barn som sitter utan barnskydd för tidigt hamnar ofta bältet fel över både höft och axel. En bilkudde eller bältesstol höjer upp barnet och hjälper till att positioner­a bältet över barnets kropp där det är som starkast. Speciellt viktigt är det att bältet ligger vid höftbenet, annars kan barnets höft riskera att glida under bältet i en frontalkol­lision, med skador på inre organ som följd, berättar Lotta Jakobsson Forsknings­ledare på Volvo Cars Safety Centre.

– För de bilkuddar och bältesstol­ar som har så kallade horn, är det viktigt att bältet dras under dessa horn och att bältet ligger tajt mot höften, säger Lotta Jakobsson. Den dagliga bilåkninge­n bland barn har ökat i nästan alla åldersgrup­per jämfört med 2017.

25 procent av barnen i de tre storstäder­na Stockholm, Göteborg och Malmö åker bil dagligen, motsvarand­e siffra för barn på landsbygde­n och i mindre samhällen är 46 procent.

Andelen barn som åker utan bälte ökar för andra året i rad i den äldsta åldersgrup­pen, 10-12 år, men minskar i den yngsta. An- delen barn som aldrig åkt utan bälte är 93 procent i de tre storstäder­na och 86 procent på landsbygde­n och i mindre samhällen. Den vanligaste orsaken till att barnen åker utan bälte är att föräldern gör en riskbedömn­ing utifrån situatione­n, men i mer än vart tionde fall har föräldern helt enkelt glömt bort bältet.

Det visar sig också att 9 av 10 föräldrar felaktigt tror att det är farligt om bältet råkar ligger mot barnets hals.

– Ett bälte som sitter nära halsen är inte farligt. Det är en myt att man riskerar att halshuggas, säger Sofia Bergfors marknadsch­ef och barn säkerhetsa­nsvarig på Volvia.

– Det är däremot väldigt farligt att hamna i en olyckssitu­ation och ha bältet under armen. Då kan inte bältet fånga upp bål och huvud, och överkroppe­n slungas hastigt framåt, vilket kan ge allvarliga skador på huvud och nacke. Det korrekta är alltså att hellre ha bältet nära halsen, än för långt ut på axeln.

Målgruppen för studien har varit personer mellan 20–65 år som har tillgång till bil i hushållet som de också regelbunde­t kör.

Deltagarna i studien hade också barn i åldern 0–10 år.

Ett bälte som sitter nära halsen är inte farligt. Det är en myt att man riskerar att halshuggas.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS OCH VOLVIA ?? RÄTT KUNSKAP. Barn ska sitta bakåtvända upp till fyraårsåld­ern, sedan är rekommenda­tionen en barnstol tills barnet är minst tio år. Sofia Bergfors är marknadsch­ef och barnsäkerh­etsansvari­g på Volvia, som står bakom undersökni­ngen.
FOTO: MOSTPHOTOS OCH VOLVIA RÄTT KUNSKAP. Barn ska sitta bakåtvända upp till fyraårsåld­ern, sedan är rekommenda­tionen en barnstol tills barnet är minst tio år. Sofia Bergfors är marknadsch­ef och barnsäkerh­etsansvari­g på Volvia, som står bakom undersökni­ngen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden