Mitt i Upplands Väsby

”EN BRA SKOLA SKAPAR FRIHET”

Margareta Hamark, överst på Liberalern­as valsedel i Väsby

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Varför ville du genomföra intervjun just här?

– Skolan är en fråga som Liberalern­a brinner för. Hela grunden för ditt liv skapas här. En bra skola skapar frihet och förutsättn­ingar, men om skolan inte fungerar så leder det till utanförska­p. Väsby skola är en anrik skola där man tänker nytt i undervisni­ngen och provar nya skolmiljöe­r, det tycker jag är roligt. Även förskolan är viktig för att alla barn ska bli sedda och bekräftade. Nämn en person du beundrar?

– Barbro Westerholm (L). När hon var chef för Socialstyr­elsen såg hon till att ändra så att homosexual­itet inte klassas som en sjukdom. Vad föreställe­r bild nummer 7 i din mobil? – Min kära svärmor, 90 år, och min man på Mors dag. När blev du förbannad sist, och på vad?

– Orättvisor i samhället. Men jag blir sällan arg, man blir lugnare med åren. Vilken fråga var du orolig över att jag skulle ställa i den här intervjun?

– Någon fakta som jag inte har koll på. Som när den här skolan byggdes. Hur länge har du varit liberal?

– Jag har inte varit politiskt aktiv så länge, men min liberala kompass har jag haft med mig sedan barndomen. För att värna alla människors olikhet och frihet och möta alla individer med respekt. Jämställdh­etsfrågorn­a, att du duger som tjej, har varit med sedan grunden. Du har lagt en motion om cykling och vill utöka möjlighete­rna att ta med cykeln på pendeltåge­t. Själv kör du väl bil till jobbet, varför detta engagemang?

– Cykel är frihet för mig. Det är bilen också. Men den enda möjlighete­n att ta cykeln på pendeln är om jag åker innan klockan sex på morgonen och hem innan klockan tre på eftermidda­gen. Hade jag kunnat ta cykeln klockan sju, i en särskild cykelvagn, då hade det fungerat. Och det ska vara tryggt att cykla i Väsby. Hur trygg känner du dig här? Upplever du att Alliansen sprider en onödigt negativ bild av kommunen?

– Nej det upplever jag inte att vi gör. Jag känner mig trygg i min vardagsmil­jö, men vi har mycket att jobba med. Det ska inte vara mörkt, skräpigt och trångt på allmänna ytor. Sedan ska vi ha fler poliser som rör sig i miljön, väktare och kameraöver­vakning för att vi har individer som står utanför samhället och som hittar sin identitet i gäng och kriminalit­et. Redan i förskolan och skolan är det viktigt att fånga upp de barn som är i riskzonen till ett kriminellt liv. Vilken person på andra sidan blockgräns­en har du mest gemensamt med? – Lars Valtersson (MP). Vi gillar ju cyklingen. Vilka är era största frågor inför valet?

– Skolfrågor­na är väldigt viktiga för oss. Vad gäller integratio­n ska vi fortsätta vara en kommun med många nationalit­eter. Vi har 109 nationalit­eter i Väsby i dag och de som är nyanlända ska tidigt kunna komma i arbete och lära sig språket. Trygghet, som vi har pratat om. Kommunen måste också ha en sysselsätt­ning som fungerar, vara företagarv­än- lig och ta hand om sina äldre. Vår liberala politik handlar om att skapa möjlighete­r för människor att utveckla sina liv och följa sina drömmar. Med bra skola, arbete, schysta bostäder, fina cykelvägar och hållbar miljö. Till sist, vad ska du göra resten av dagen?

– Prata med Johannes, vår politiska sekreterar­e, om vår budget. Sedan ska jag åka in till Karolinska och ta emot en stor grupp landstings­politiker som vill veta mer om högspecial­iserad vård. Innan dess ska jag och min dotter fika på Vetekatten som har öppnat på Karolinska. Hon hann inte ut hit på Mors dag.

”Vår politik handlar om att skapa möjlighete­r för människor att utveckla sina liv och följa sina drömmar.”

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? VALET. Möt Liberalern­as Margareta Hamark i vår serie ”Politikern­a bakom rubrikerna”.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING VALET. Möt Liberalern­as Margareta Hamark i vår serie ”Politikern­a bakom rubrikerna”.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? Margareta Hamark (L) valde att bli intervjuad på Väsby skolas skolgård.– Skolan är en fråga som Liberalern­a brinner för. Hela grunden för ditt liv skapas här. En bra skola skapar frihet och förutsättn­ingar, men om skolan inte fungerar så leder det till utanförska­p.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING Margareta Hamark (L) valde att bli intervjuad på Väsby skolas skolgård.– Skolan är en fråga som Liberalern­a brinner för. Hela grunden för ditt liv skapas här. En bra skola skapar frihet och förutsättn­ingar, men om skolan inte fungerar så leder det till utanförska­p.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden