Mitt i Upplands Väsby

Makerspace öppnar den digitala världen

I höst startar Väsby tjejjour ett samarbete med kommunens itverkstad Väsby Makerspace. – Det här är en möjlighet att nå tjejer på ett helt annat sätt, säger it-strategen Per Falk.

- FOTO: CHARLOTTE ÅRLING/ARKIV

Syftet med samarbetet är att ge tjejer en chans att ta del av teknik, för att samhället i framtiden ska bli så jämställt som möjligt.

– Vi ser fram emot de möjlighete­r det här kommer att ge, skrev tjejjouren när de meddelade nyheten på sin Facebooksi­da. Väsby Makerspace ser samarbetet som en möjlighet att nå ut till fler medborgare i kommunen.

– Det här är en möjlighet att nå tjejer på ett helt annat sätt än vi annars hade gjort, sade kommunens it-strateg Per Falk när han pratade om samarbetet under ett digitalise­ringssemin­arium i Almedalen.

Per Falk beskriver tjejer och kvinnor som en av flera grupper som kommunen behöver hjälp med att nå ut till. Han menar att graden av MÖJLIGHETE­R. Vi går en digitalise­rad framtid till mötes. Samarbetet mellan tjejjouren och Väsby Makerspace är ett sätt att inkludera gruppen tjejer och kvinnor och förhindra utanförska­p. digital delaktighe­t bland grupper som kvinnor, nyanlända och äldre måste öka i vårt alltmer digitalise­rade samhälle.

– Det finns en risk för utanförska­p när det skapas så många digitala tjänster som är inbyggda i allt. Om vi vill nå ut till alla grupper behöver vi hjälp. Vi måste bygga upp ett konsortium av samarbetsp­artners, sade han under seminariet.

Charlotte Årling

Det här är en möjlighet att nå tjejer på ett helt annat sätt än vi annars hade gjort.

RADIOSTYRD­A BILAR. Väsby makerspace har fått gamla radiostyrd­a bilar som annars skulle ha slängts. Ofta är det antennen som är trasig och då ersätts den med en microbit som kan programmer­as.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden