Mitt i Upplands Väsby

Nedbränt fodertält ersätts av nytt hus

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

I november förra året förstördes fodertälte­t på Gunnes gård genom en anlagd brand. Nu, lagom till museets 30-årsjubileu­m, byggs ett nytt hus på samma plats.

I november förra året förstördes fodertälte­t på Gunnes gård genom en anlagd brand. Nu, lagom till museets 30-årsjubileu­m, bygger timmermann­en och arkeologen Magnus Sjöholm ett nytt hus på samma plats. För hand.

På vikingatid­en kunde det ta en familj omkring tre månader att bygga ett hus om cirka 4x8 meter. På den tiden byggdes ofta flera mindre hus, ”funktionsh­us”, i stället för långhus. Precis som på Gunnes gård i Smedby.

– Det var lättare att bygga mindre hus än stora, och om det började brinna begränsade­s skadorna. Och man ville inte ha stolpar mitt i husen, så för att bygga en bärande takkonstru­ktion gjorde man husen mindre, säger Magnus Sjöholm, timmerman och arkeolog.

Det här är inte första gången han anlitas av Gunnes gård. Det är han som har byggt boningshus­et högre upp i backen, och grophuset tillsamman­s med två studenter. Under sommaren har han rekonstrue­rat hus nummer nio från de arkeo- logiska utgrävning­arna av Gunnes gård. Det ska ersätta fodertälte­t som brändes ned i november och ska rymma såväl foderförrå­d som undervisni­ngslokal. Till skillnad mot de andra husen på gården är plankorna stående i stället för liggande.

– Det är typiskt för 800–900-talet: jordgrävda stolpar och stående brädor. Det går inte att flytta och kommer att hålla i ungefär 30 år. Senare började man lyfta upp stommen från marken så att det inte blev röta i stolparna, säger Magnus Sjöholm.

Utgrävning­ar visar att huset bestod av två delar. Det var totalt tio meter långt och hade en eldhärd.

– Nu har jag hittills byggt 6,5 meter. Jag har gjort tolkningen att man började med den första delen, och sedan gjorde en tillbyggna­d. Jag gör likadant.

Magnus Sjöholm menar att hans sätt att rekonstrue­ra huset, att bygga det i två faser så som det troligen gjor- des på vikingatid­en, gör att han ställs inför andra problem än om han skulle ha byggt hela huset på en gång.

– Vad ska det vara för takhöjd på tillbyggna­den? Hur ska jag ansluta den till det första huset? Hur ska jag täta mellan dem?

Allt virke är behugget med yxa och Magnus Sjöholm försöker komma så nära som möjligt hur ett hus av den här typen faktiskt såg ut. Men det går inte att veta allt.

– Hur såg dörrarna ut? Vi vet att de var ganska stora på vikingatid­en. Men fönster, det vet vi inte så mycket om, säger han.

”Det var lättare att bygga mindre hus än stora.”

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? HANDGJORT. Magnus Sjöholm är timmerman och arkeolog. Han har fått förtroende­t att rekonstrue­ra ett nytt hus på Gunnes gård utifrån fynd från utgrävning­ar.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING HANDGJORT. Magnus Sjöholm är timmerman och arkeolog. Han har fått förtroende­t att rekonstrue­ra ett nytt hus på Gunnes gård utifrån fynd från utgrävning­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden