Mitt i Upplands Väsby

Startskott för skolkök

-

Nu startar bygget av en sprillans ny matsal och ett tillagning­skök på Väsby skola. Om ett år möts eleverna av en matsal med trä i golv och tak, stora glasfönste­r, vinterträd­gård och en utfällbar scen.

– En trivsam måltidsmil­jö är minst lika viktigt som god mat för att maten ska hamna i barnens magar och inte i komposten, säger kommunens måltidsstr­ateg Karin Lilja.

Flera av kommunens skolors kök och matsalar håller inte måttet. De som är i sämst skick är Väsby skolas. Nu har den gamla 60-talsmatsal­en rivits och ska ersättas med en helt ny, i trä och med stora glasfönste­r och med plats för 280 matgäster. Där blir en utfällbar scen som medger konserter för 160 personer – och mitt i matsalen en vinterträd­gård med glastak och glasväggar.

– Tanken är att få in mycket dagsljus och att ge skolverksa­mheten förutsättn­ingar för att kunna odla, säger arkitekten Magnus Svensson.

– Vi har redan många tankar och idéer för vad vi kan göra där, säger Ola Fjällborg, biträdande rektor på Väsby skola. Utöver matsalen byggs skolköket om till tillagning­skök.

– Det här är helt i linje med hur vi ser på framtiden, att maten lagas på plats. Det ger möjlighet till enorma synergieff­ekter, säger Jim Nilsson på matleveran­tören Fazer.

Matsvinn är en av Fazers största utmaningar. Genom att laga maten på plats och ha en närmare kontakt med eleverna ska svinnet minskas. Ola Fjällborg ser fram emot samarbetet och att eleverna ska bli mer nöjda med skolmåltid­erna.

– Vi kommer att starta ett matråd som kommer att fungera på ett helt annat sätt när vi har närheten till kockarna som lagar maten, säger han.

Allt ska stå klart till läsårsstar­ten 2019.

Fram till dess äter eleverna i tre provisoris­ka matsalar.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? ETT ÅR. Tillagning­sköket och den nya matsalen ska stå klara vid läsårsstar­ten nästa år. Till dess äter eleverna i tre provisoris­ka matsalar, berättar biträdande rektor Ola Fjällborg. SPADTAG. Nu startar bygget av Väsby skolas nya matsal som även kommer kunna användas till konserter. Biträdande rektor Ola Fjällborg och kommunstyr­elsens ordförande Mathias Bohman (S) höll i spadarna.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ETT ÅR. Tillagning­sköket och den nya matsalen ska stå klara vid läsårsstar­ten nästa år. Till dess äter eleverna i tre provisoris­ka matsalar, berättar biträdande rektor Ola Fjällborg. SPADTAG. Nu startar bygget av Väsby skolas nya matsal som även kommer kunna användas till konserter. Biträdande rektor Ola Fjällborg och kommunstyr­elsens ordförande Mathias Bohman (S) höll i spadarna.
 ??  ?? Charlotte Årling charlotte.arling@ direktpres­s.se
Charlotte Årling charlotte.arling@ direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden