Mitt i Upplands Väsby

Frigörelse och graffiti under samma tak

- FOTO: CHARLOTTE ÅRLING

Graffitimi­ljöer i den ena utställnin­gshallen, utforsknin­g av kulturell identitet i den andra. I lördags hade Tomas Nanne Sandberg och Pernilla Iggström vernissage i Väsby konsthall.

– Att få ställa ut i Sverige och i Korea har alltid varit mitt mål, säger Londonbase­rade Pernilla Iggström.

Hon må ha London som bas, men det är som svensk Pernilla Iggström identifier­ar sig. Upplands Väsby var tidigare hennes hem.

Efter humanistis­ka studier på Vilundagym­nasiet reste hon med de andra i klassen som läst mandarin till Kina med transsibir­iska järnvägen. Hon studerade vid universite­tet i Peking, levde under några års tid i Vietnam och sedan i Singapore.

– Resan till Kina betydde mycket, den var en återresa till mitt ursprung eller åtminstone till den asiatiska kulturen. Det var ett ställe där jag åtminstone såg ut som dem, säger Pernilla Iggström som adopterade­s från Korea vid åtta månaders ålder. FRIGÖRELSE. För Pernilla Iggström står den här abstrakta tavlan för den själsliga och konstnärli­ga frigörelse­n hon upplevde när hon hade flyttat till London och började på konstskola.

Som barn ritade hon jämt och ständigt och hon trodde att hon som vuxen skulle bli konstnär. Men hon tog inte steget förrän hon år 2007 flyttade till London och började på konstskola.

– Där började jag mitt nya liv, vid 37 års ålder. Det var fantastisk­t, jag kände mig så fri. De var de bästa fyra åren av mitt liv, säger hon. Friheten syns i hennes konst. Hon begränsar sig inte till en viss stil utan målar abstrakt, realistisk­t, gör collage, utgår ifrån fotografie­r... Där utforskar hon kulturell identitet, med sig själv som utgångspun­kt.

– Jag tänkte: Jag är 37 år. Hur kan jag använda mig av min livserfare­nhet? De första åtta månaderna i mitt liv, när jag var i Korea, kanske har de påverkat mig mer än jag tror? Om jag genom min konst lyckas få någon att utgå ifrån sig själv och inte skämmas för var de kommer ifrån och på så sätt bättre förstå och acceptera andra, så är jag glad.

Nu ställer hon ut i Sverige för första gången. Att få ställa ut i hemorten Upplands GRAFFITI. Tomas Nanne Sandberg inspireras av graffiti och graffitimi­ljöer. Väsby är ”rörande”, säger hon.

– Det är roligt att få komma hit, och att mina vänner och min familj får se min konst ställas ut, säger hon och tillägger:

– Utan min mammas stöd och hennes kärlek skulle jag inte vara den jag var i dag. Parallellt med Pernilla Iggströms utställnin­g i den norra utställnin­gshallen, visas Stockholms­konstnären Tomas Nanne Sandbergs graffitimi­ljöer i den södra.

– Han är en fantastisk målare. Han har gått på Konstfack och är bildlärare på Sofia skola i Stockholm. Han har ställt frågan: ”Kan man tänka graffiti utan att måla graffiti?”. Han målar det man upplever längs Märstalinj­en på pendeltåge­t, säger Anders Skarin, ordförande för Väsby konsthalls vänner.

Samtidigt inspireras Tomas Nanne Sandberg tydligt av renässanse­ns bildspråk, tycker Anders Skarin.

– Figurställ­ningar, riktningar, kompositio­ner. Det är så tydliga kompositio­ner i hans målningar. Jag tror att en yngre målgrupp skulle uppskatta den här utställnin­gen, säger han.

Charlotte Årling

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden