Mitt i Upplands Väsby

Min pappa var alkoholist – blir jag också det då?

-

VAL. ”Alla ni med alkoholism i familjen, ni är inte era föräldrar. Alla gör ett val”, skriver insändarsk­ribenten.

Alkoholism är en sjukdom som, i dagens Sverige, har greppat tag i många liv. Statistike­n visar att över 440 000 personer i Sverige lider av alkoholmis­sbruk eller har ett alkoholber­oende. Barn till föräldrar med alkoholber­oende eller alkoholmis­sbruk har en större risk att själva utveckla ett beroende/ missbruk. Forskare hävdar dock att man inte kan ärva alkoholism, utan att det i stället handlar om att vissa människor har gener som bidrar till att de blir mer sårbara för alkohol.

Med ovanståend­e fakta framför mig, barn till en förälder med alkoholism, ställde jag mig själv frågan: ”Ska jag ha en?.” Jag var livrädd. Livrädd för denna substans som flöt runt i kroppen hos så många ungdomar i min ålder. Det tog lång tid innan jag vågade gå på fest och vara runt människor som drack.

I skrivande stund är jag 18 år gammal. Jag drack för första gången när jag var 17 år gammal och blev ordentligt full för första gången för bara några månader sedan. Jag låg i soffan och grät. Dagen innan hade jag druckit mycket. Jag hade haft en rolig kväll med min kompis som jag absolut inte ångrar, men dagen efter mådde jag riktigt dåligt. Jag hade aldrig varit bakfull och förstod inte vad som hände med min kropp. Hade jag sparkat i gång någonting riktigt hemskt hos mig själv? Man kan inte ärva alkoholism. Men, det betyder inte att jag ska vara mindre försiktig runt denna substans. Den tog över min pappas liv och förvandlad­e honom till en helt annan människa, en pappa som jag inte kunde hälsa på längre och som jag inte kunde ha en normal relation med.

Alla ni med alkoholism i familjen, ni är inte era förälder. Vad ni än väljer att göra i framtiden med er alkoholkon­sumtion, ska man alltid göra det som känns bäst. Om man känner att man inte vill röra alkohol alls och bli nykterist finns det inget fel med det valet, på samma vis som att det inte finns någonting fel med att välja att konsumera alkohol. Var medveten och förstå vad alkohol gör med kroppen. Om man känner att alkoholen har börjat att bli en för stor vana i ens liv, ska man inte tveka att söka hjälp. Ta hand om er! Emma Lindberg

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden