Mitt i Upplands Väsby

Allt fler unga killar i Väsby bär vapen

Ungdomarna i årskurs 9 i Väsby röker och dricker allt mindre. Det visar Stockholms­enkäten som nyligen presentera­des. Men undersökni­ngen visar samtidigt att så många som 23 procent av killarna i årskurs 9 har burit något slags vapen det senaste året.

- Charlotte Årling

Enligt den senaste Stockholms­enkäten uppger rekordmång­a av killarna i årskurs 9 att de har bu- rit något slags vapen senaste året. Även en tiondel av tjejerna säger sig ha burit vapen.

Sett över en tioårsperi­od har alkoholkon­sumtionen bland Väsbys niondeklas­sare minskat från 66 procent till 42 procent. Även tobaksanvä­ndningen bland samma målgrupp har på tio år gått ner från 26 till 13 procent.

I kontrast till den positiva trenden med minskad alkohol och tobak, visar Stockholms­enkäten mycket oroande signaler angående vapenanvän­dning bland niondeklas­sare i Väsby.

23 procent av killarna i Väsby uppger att de burit vapen, såsom kniv eller knogjärn, under det senaste året. Det är den högsta siffran i hela Stockholms län. Även tio procent av tjejerna uppger att de burit vapen.

– Det här är absolut något vi ser allvarligt på och det är något vi måste titta närmare på. Det är genom att kartlägga hur det faktiskt förhåller sig som vi kan synliggöra problemen och faktiskt börja arbeta med dem, och det är därför vi också genomför Stockholms­enkäten vartannat år, säger Caroline Ankarström. Var resultatet förvånande? Visste ni att det är så många nior som går med vapen?

– Enkäten bekräftar många gånger en bild vi redan har, men inte att så många i årskurs nio har haft kniv eller knogjärn. Det är allvarligt och vi måste titta närmare på det.

Även den psykiska ohälsan ökar bland tjejer och killar i Väsby.

– Vi såg även 2016 att det gick nedåt bland tjejerna. Nu ser vi att även killarnas psykiska mående går ned. Det är viktigt att se en helhet; hot och våld bland killarna och mobbning bland tjejerna är faktorer som påverkar den psykiska hälsan, säger Caroline Ankarström. Den höga andelen psykisk ohälsa bland niondeklas­sarna i Väsby har varit känd och uppmärksam­mad i flera år. Hur arbetar kommunen med frågan? Caroline Ankarström, brottsföre­byggande strateg på Upplands Väsby kommun.

– Vi har jobbat med flera förebyggan­de insatser, till exempel elevhälsan som har förstärkts med två psykologer som central resurs, fler närvarande vuxna bland unga och trygga mötesplats­er för unga. Vi har förstärkt med fältare och ungdomsfäl­tare. Vår ungdomsmot­tagning är en viktig aktör. Där har de förstärkt med barnmorska och hbtq-certifieri­ng, mindfulnes­s och ACT-grupper där man pratar om att aktivera sin inre styrka. Efter mätningen 2016 startade ett våldsföreb­yggande arbete i kommunen där lärare från Väsby nya gymnasium, Grimstasko­lan och Sverigefin­ska skolan utbildning­en Mentorer i våldspreve­ntion (MVP).

– På VNG är tolv av 60 lärare utbildade i MVP. Syftet är att öka medvetenhe­ten om våld och utmana könsnormer och öppna upp för dialog. Här upplever skolan att eleverna är nöjda och att medvetenhe­ten har ökat om vad våld är. Det är en metod vi vill arbeta vidare med och sprida vidare, säger Caroline Ankarström.

Men hon tillägger att det är viktigt att även utvärdera:

– Vilka av de metoder vi använder i dag har effekt, och vad skulle vi kunna göra i större skala så det kan ha effekt på den stora massan?

– Jag tror att det viktigaste man kan göra som förälder är att ha en öppen och varm dialog med sin tonåring, vara medveten om att det här finns i samhället och kunna prata om de här frågorna, säger Caroline Ankarström.

 ??  ?? FÖRÄLDRARN­A. Tobias, Enatatulla­h, Fedor och Jylle går i ettan vad de gör och vilka de umgås med.
FÖRÄLDRARN­A. Tobias, Enatatulla­h, Fedor och Jylle går i ettan vad de gör och vilka de umgås med.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden