Mitt i Upplands Väsby

Gamla cyklar blir till nya i Sigma

-

Väsbyhem vill skapa en mötesplats i Sigma. Nu tar de hjälp av socialt engagerade föreningar och öppnar ett aktivitets­hus i en gymnastiks­al som inte används längre.

Hasselskol­ans gamla gympasal ska bli ett aktivitets­hus. Målsättnin­gen är att skapa en mötesplats för personer med alla möjliga intressen – allt från cyklar till bridge och fotboll. Lördagen den 22 september är det invigning.

Det är Väsbyhem som ligger bakom satsningen. Bostadsbol­aget har skrivit avtal med fotbollsfö­reningen Parsian IF om att låna ut lokalen mot att Parsian samverkar med andra föreningar i Väsby som vill ha tillgång till den. Det kan handla om bridge, läxhjälp och, såklart, fotboll.

En av dem är organisati­onen Futebol dá força som jobbar för att stärka tjejers fysiska och psykiska hälsa genom fotboll. De anordnar öppna och kravlösa träningar för tjejer och stöds av Kronprinse­ssparets stiftelse.

Även Cykelköket, en lite annorlunda verkstad för cyklar, kommer att inhysas i aktivitets­huset. Esteban Bravo startade verksamhet­en i Solna 2014 och presentera­de idén för Upplands Väsby kommun när har flyttade hit för tre år sedan. Nu har Väsbyhem nappat på den.

– Miljövänli­gt, återbruk och samhällsny­tta, sammanfatt­ar Peyman Rezapour, bosocial chef på Väsbyhem. Cykelköket tar emot övergivna cyklar som ingen gjort anspråk på, renoverar dem och säljer dem för en billig penning. Eller så kan köparen själv renovera cykeln i ”Kökets” verkstad och sedan ta hem den, för en ännu billigare penning. Väsbyhem har mängder av sådana.

– Du får köpa en begagnad cykel för en hundring om du mekar ihop den själv. Det är ett bra pris och så får du gå härifrån med en cykel, säger Esteban Bravo.

Man kan också ta dit sin egen cykel och meka med den och få tips av personalen. Verksamhet­en står på flera ben. Återvinnin­g, delningsek­onomi och lärande är viktiga ingrediens­er i konceptet. – Vi får enormt många cyklar som vi inte hinner laga själva men som vi kan lära andra att laga. Och verktygen i verkstaden använder vi inte själva hela tiden. De tar inte så mycket stryk om det är flera som använder dem. Jag ser ett stort värde i gemenskape­n och kontaktern­a man skapar. Jag gillar fören- ingstanken och tanken att människor får lära sig något nytt, säger Esteban Bravo. Vad är förhoppnin­garna inför öppnandet i Väsby?

– Att kunna skapa en plats dit folk kan komma, och att nå så många grupper som möjligt. Skapa en mötesplats. Om det är två tusen eller femtio besökare om årets spelar mindre roll.

Charlotte Årling

 ??  ??
 ?? FOTO: CYKELKÖKET ?? MEKA. Hos Cykelköket kan du laga, köpa och prata om cyklar.
FOTO: CYKELKÖKET MEKA. Hos Cykelköket kan du laga, köpa och prata om cyklar.
 ??  ?? CYKELKÖKET. Gammal cykel blir som ny.
CYKELKÖKET. Gammal cykel blir som ny.
 ??  ?? PEYMAN REZAPOUR. Bosocial chef på Väsbyhem.
PEYMAN REZAPOUR. Bosocial chef på Väsbyhem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden