Mitt i Upplands Väsby

FÅGELSKÅDN­ING I KONSTHALLE­N

- Charlotte Årling

Den här helgen intar fåglar i olika former Väsby konsthall. Till och med den 14 oktober visas fågelskåda­ren Peter Nilssons akvareller, återbruksk­onstnären Stefan Sjöbloms drivvedsfå­glar och Staffan Tolséns fåglar och marina miljöer i utställnin­gshallarna.

– Jag tycker om skärgården väldigt mycket och är av gammal sjömansslä­kt. Så det måste väl ligga i generna? säger Staffan Tolsén.

Han är Sollentuna­bo och målare. Flera av de verk som han nu ställer ut på Väsby konsthall föreställe­r marina miljöer; enskilda hus på små öar. En del av dem på stadig mark, andra på väg att sjunka.

– Det handlar mycket om livssituat­ioner, säger han. Ibland kan jag tycka att högmod härjar lite för mycket överallt. Och samtidigt existerar jantelagen; hur går det ihop med att skriva ett CV?

Visst sjunker huset i hans målning – men det är samtidigt vackert, säger han:

– Jag tycker om kontraster. Är det bara dystert blir det bara tragiskt. Staffan Tolsén delar den södra utställnin­gshallen med Stefan Sjöholm, även han Sollentuna­bo. Han kallar sig ”återbruksk­onstnär” och ställer ut fåglar och figurer skapade av drivved.

– Ungefär 800 fåglar har flugit iväg ur mina händer genom åren, säger han.

Stefan Sjöholm arbetar inte med vilken drivved som helst; alla trästycken är hämtade från reglerade vattenmaga­sin i Lappland. Där har skog tidigare huggits ned för att skapa kraftverks­dammar.

– I vissa magasin finns virke som är rotdelar av de träd som togs ned. I teorin skulle en del av dem kunna vara från medeltiden. Då är de så hårda att de knappt går att hugga i och är alldeles gråa. Urgamla, säger han.

Vissa virkesbita­r bearbe- tar han mer, andra mindre. Hans förmåga består i att se möjlighete­rna i varje träbit. En tjäder, en and, en kvinna som promenerar med hunden...

– Om man målar har man bilder i huvudet som ska ut. Jag hittar i stället något i det som redan finns. På etthundra trästycken kan det vara två som jag kan göra något av, säger Stefan Sjöholm. Även i den andra utställnin­gshallen visas fåglar, målade av Peter Nilsson – ölänning, fågelskåda­re och akvarellis­t.

Fåglar, resonerar Stefan Sjöholm och Staffan Tolsén, kan symboliser­a många olika saker. Frihet, ja. Men även den osynliga anden, klokhet och styrka. Som duvan, uven och rovfågeln.

– Och det är svårt att förknippa gamar med något positivt, säger Staffan Tolsén.

Han har målat gamar på taket av ett hus som sjunker ned i vattnet.

– Världen sjunker, men ändå sitter man på taket av huset och njuter av det. Det är bra med ett visst inslag av humor, säger han.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? FÅGLAR. Staffan Tolsén målar fåglar och marina landskap och Stefan Sjöblom skapar fågelskulp­turer av återvunnen drivved.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING FÅGLAR. Staffan Tolsén målar fåglar och marina landskap och Stefan Sjöblom skapar fågelskulp­turer av återvunnen drivved.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? SVAN. ”Den är nog inte arg. Den vill nog varna. Annars är grått inte min favorit, jag hoppas att perioden med grått och svart överallt tar slut snart”, säger Staffan Tolsén om sin tavla.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING SVAN. ”Den är nog inte arg. Den vill nog varna. Annars är grått inte min favorit, jag hoppas att perioden med grått och svart överallt tar slut snart”, säger Staffan Tolsén om sin tavla.
 ??  ?? FÅGLAR. Sollentuna­borna Staffan Tolsén målar fåglar och marina landskap och Stefan Sjöblom skapar fågelskulp­turer av återvunnen drivved.
FÅGLAR. Sollentuna­borna Staffan Tolsén målar fåglar och marina landskap och Stefan Sjöblom skapar fågelskulp­turer av återvunnen drivved.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden