Mitt i Upplands Väsby

Skrämd häst räddad från pool – med snabbramp

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Monica i Bollstanäs fick vad man verkligen skulle kunna kalla oväntat besök i söndags kväll. Hon skulle just börja förbereda middagen när hon plötsligt hörde ”ett jäkla liv” ute i trädgården.

– När jag tittar ut ser jag att det står en häst i vår pool.

Det blev en ovanlig kväll för Monica hemma i villan i Bollstanäs i Upplands Väsby – och för hästen som brakat ner i familjens pool.

– Min man var på jaktvecka och döttrarna i väg, så jag var ensam hemma, berättar hon.

När hon skulle börja laga mat hördes ett högt ljud från trädgården, som först inte gick att definiera.

– Jag sprang runt och tittade, men då hade det tystnat. När ljudet satte i gång igen såg jag att en häst trampat igenom vår vintertäck­ning, räfflade plåtar, och trampade runt i vår pool! Det var lite av en chock.

Monica förstod snabbt att hästen måste komma från Stall Stensunda, som ligger 300–400 meter från familjens villa.

– Jag tänkte att jag måste

Han frågade ”vet du var hästen är?”, ”Ja, den står i min pool”, svarade jag.

dit, någon där måste äga hästen. Jag sprang mot stallet och ropade ” Är det någon som saknar en häst?”

Monica mötte då pappan till flickan som ridit hästen. Han blev helt förskräckt men bekräftade att dottern varit ute och ridit när deras häst halkat i en slänt, kastat av sin ryttare och börjat skena.

– Han frågade ”vet du var hästen är?” ”Ja, den står i min pool”, svarade jag.

Pappan följde med tillbaka och la sig direkt ner längs med poolen och försökte lugna hästen. Strax därefter anslöt folk från stallet.

”Tamdjur i pool”

19.03 kom larmet ”tamdjur i pool” in till räddningst­jänsten och Upplands Väsby brandstati­on. Räddningsp­ersonal från Ekerö brandstati­on, som är specialist­er inom djurlivräd­dning, kalllades också ut på larmet samt yttre befäl från Attunda brandkår. En veterinär från Knivsta kallades dit för att ge hästen en lugnande spruta.

– Vi funderade på hur vi skulle få upp hästen utan att den blev skadad. Vi kunde inte smälla upp belysning, det skulle skrämma hästen, och det var för trångt för att köra in en stegbil, berättar styrkeleda­re Thomas Sedvall från Upplands Väsbys brandstati­on.

Då ryckte stallägarn­a ut med virke till en ramp, som hästen skulle kunna ta sig upp för.

–Två duktiga killar började direkt bygga en ramp. De höll till på en släpkärra på framsidan av huset för att inte skrämma hästen. Det tog en halvtimme att bli klara. Sedan förde vi ned rampen med räcke i poolen och hästen kunde ledas upp. Den hade fått skrapsår, men verkade oskadd i övrigt, säger Thomas Sedvall.

Vid 22-tiden var insatsen klar.

– Mamman till flickan sa till mig när allt såg ut att gå vägen att ”det här var väl vad man kan kalla ett oväntat besök”, berättar Monica.

Någon middag blev det aldrig den kvällen.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? UPPE. Hästen Naomi strax efter att den klivit upp ur poolen på rampen som byggts ihop. En ramp byggdes och sattes på plats i poolen så att hästen kunde komma upp på ett säkert sätt.
FOTO: PRIVAT UPPE. Hästen Naomi strax efter att den klivit upp ur poolen på rampen som byggts ihop. En ramp byggdes och sattes på plats i poolen så att hästen kunde komma upp på ett säkert sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden