Mitt i Upplands Väsby

Maktskifte efter lokalparti­ets beslut

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Det blir maktskifte i kommunen efter att lokalparti­et Väsbys bästa har valt att stötta Alliansen. Men att styra kan bli svårt då de styrande partierna bildar en minoritets­majoritet.

Väsby kommer att få ett maktskifte. Under tisdagseft­ermiddagen meddelade Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et att de går i opposition. Väsbys Bästa kommer att stödja de fyra allianspar­tierna i vad som ser ut att bli ett minoritets­styre.

Det politiska läget i Väsby har varit komplicera­t efter valet. Med 24 respektive 20 mandat har inget av de tidigare blocken majoritet i kommunfull­mäktige.

Men nu meddelar Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et i Väsby att de kommer att gå i opposition. Detta efter upprepade försök att skapa blockövers­kridande samarbeten, enligt Mathias Bohman, Socialdemo­kraternas gruppledar­e.

– Ett blockövers­kridande samarbete skulle ge den stabilitet som kommunen behöver. Skulle det bli läge i ett senare skede som kan skapa en majoritet så är Socialdemo­kraterna redo för det.

Väsbys Bästa kommer alltså att stötta M, L, C och KD i deras försök att bilda en kommunledn­ing.

– Vi har fått fler väljare och flera mandat. Jag tror att våra väljare vill att vi ska sitta majoritet för att vi ska kunna få igenom vår politik och de frågor vi har drivit, säger Roland Storm, gruppledar­e för Väsbys Bästa.

”Vilar på bärcklig grund”

Trots detta kommer inte de fem partierna tillsamman­s att ha en egen klar majoritet – utan endast 25 av 51 mandat.

– Eftersom det kommande styret i kommunen vilar på bräcklig grund håller vi det inte för otroligt att nya konstellat­ioner för styret av Väsby behöver formas längre in på mandatperi­oden, säger Anders Rosén, gruppledar­e för Vänsterpar­tiet.

Miljöparti­et är tydliga med att de inte kommer att ge ett passivt stöd till en majoritet bestående av Alliansen och Väsbys Bästa.

– Vi kommer aldrig att vara passiva. Vi kan inte ställa oss bakom något vi inte har möjlighet att vara med och påverka. De räknar väl snarare med ett passivt stöd från Sverigedem­okraterna, säger gruppledar­en Maria Tuvesson.

Minoritets­majoritet

I nuläget ser alltså Alliansen och Väsbys Bästa ut att bilda en så kallad minoritets­majoritet.

– I ett sådant läge krävs väldigt mycket samtal, förberedel­ser och förhandlin­gar för att den nya majoritete­n ska få igenom sin politik. Antingen behöver man systematis­era det hela och göra upp med ett parti – eller göra upp med olika partier i fråga för fråga. Eller så man kan man hoppas på att förslagen går igenom, menar Mathias Bohman.

Men Oscar Weinmar, gruppledar­e för Moderatern­a, är positiv.

– Jag ser goda förutsättn­ingar för att kunna styra kommunen. Vi har inom många frågor kunnat hitta stöd över partigräns­erna under den gångna mandatperi­od. Sedan ska man komma ihåg att en tredjedel av landets kommuner är styrda i minoritet.

I ett sådant läge krävs väldigt mycket samtal.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? NYTT STYRE. Nya Väsbyallia­nsen: Oskar Weinmar (M), Ann-Christin Frickner (C), Maria Fälth (KD), Margareta Hamark (L) och Roland Storm (VB).
FOTO: PAULINE CEDERBLAD NYTT STYRE. Nya Väsbyallia­nsen: Oskar Weinmar (M), Ann-Christin Frickner (C), Maria Fälth (KD), Margareta Hamark (L) och Roland Storm (VB).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden