Mitt i Upplands Väsby

Skadegörel­se på förskola

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

När personalen kom till Bollens förskola i Upplands Väsby på måndagsmor­gonen möttes de av en trist syn – en dörr ”bombad” och nedsmetad med lera.

När Elisabeth Kvanman fick en bild från väktarna i måndags kunde hon något luttrat, och lättat, får man väl säga, konstatera att det inte var värre.

– Personalen får som mer regel än undantag börja veckan med att plocka fimpar, krossat glas och kolla av om något gått sönder under helgen, berättar hon.

Det här är inte specifikt för Bollens förskola, utan ett generellt problem för många förskolor och skolor. Särskilt de som ligger lite avskilt.

– Bollen ligger ju mitt på Lövmovägen, så den har inte varit så utsatt. Men det är många ungdomar som sitter i de här miljöerna på helgerna, och det kan de få göra. Bara de plockar undan efter sig och inte förstör något, säger Elisabeth Kvanman.

– Vi försöker lära våra förskoleba­rn hur man inte ska göra. Föräldrarn­a måste prata med sina ungdomar att det inte är okej att skräpa ner och förstöra.

Sara Bäckman har två barn på Bollens förskola. Hon är förbannad över hur det kan se ut när man ska lämna barnen på måndagsmor­gnarna.

– Det här är som sagt inte något mot hur det kan se ut, som förälder har man sett att det legat öl- och ciderburka­r, cigarettfi­mpar och krossat glas.

Sara Bäckman, som själv jobbar som pedagog på en förskola i Stockholm, håller också med om att det här inte är något specifikt problem för Väsby.

– Det förekommer i hela landet. Jag vill bara få i gång debatten om ansvarsfrå­gan. Var är föräldrarn­a till de ungdomar som förstör? Vi måste prata om vad som gäller. Ansvaret att uppfostra våra barn är vårt, ingen annans.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? KLADD. Den här synen mötte personalen på Bollens förskola härom morgonen.
FOTO: PRIVAT KLADD. Den här synen mötte personalen på Bollens förskola härom morgonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden