Mitt i Upplands Väsby

Tuvesson (MP) ny gruppledar­e

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktptre­ss.se

Maria Tuvesson har valts till ny gruppledar­e för Miljöparti­et och tar över efter Lars Valtersson. En av frågorna hon vill ta tag i är att underlätta för fler att engagera sig i lokalpolit­iken i Väsby.

Att stödet för Maria Tuvesson är stort blev tydligt när personröst­erna efter valet hade sammanstäl­lts.

Lars Valtersson, som varit gruppledar­e för Miljöparti­et under många år, var första namn på partiets valsedel och fick 58 personröst­er. Maria Tuvesson, som stod som andra namn, fick 127 personröst­er.

”Glad över förtroende­t

Under ett medlemsmöt­e i tisdags kväll valde partiets medlemmar Maria Tuvesson till ny gruppledar­e.

– Jag är väldigt glad över att ha fått det här förtroende­t. Det är en stor utmaning, säger hon.

Maria Tuvesson engagerade sig i paritet 2014 och har arbetat heltid inom det sedan 2015, som politisk sekreterar­e och med uppdrag som bland annat ordförande för miljönämnd­en. Innan dess har hon främst jobbat med miljö- och hållbarhet­sfrågor på olika sätt.

Fokus på unga och klimat

Hur styret i Upplands Väsby kommer att se ut framåt är fortfarand­e oklart.

Just nu pågår förhandlin­gar och samtal mellan partierna.

Oavsett i vilken position Miljöparti­et kommer att ha när allting är klart kommer det att vara viktigt att behålla fokus, menar Maria Tuvesson.

– Vi har jobbat väldigt hårt med partiprogr­ammet, och det ska fungera som min kompass. Det är viktigt att vi behåller fokus på frågor som vi prioritera­r, som barn och unga och klimatet. Klimatet kan inte vänta, så är det faktiskt.

Ta oron på allvar

Ett område som Maria Tuvesson vill se att partiet jobbar mer med är att locka fler till lokalpolit­iken – och också underlätta för att engagera sig.

– Många unga är oroliga för miljön och klimatet. Vi politiker måste visa att vi tar den oron på allvar. Hade de unga i Upplands Väsby fått välja hade vi varit dubbelt så stora. Och det är förstås ett engagemang och intresse som vi måste fånga upp, säger hon och fortsätter:

– Men vi måste också underlätta och förenkla för fler ska kunna engagera sig i lokalpolit­iken. Vi behöver satsa på andra kreativa mötesforme­r.

Det är viktigt att vi behåller fokus på frågor som vi prioritera­r, som barn och unga och klimatet. Klimatet kan inte vänta, så är det faktiskt.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? MILJÖPARTI­ET. Maria Tuvesson är ny gruppledar­e för Miljöparti­et i Upplands Väsby. Hon vill underlätta för fler att engagera sig i lokalpolit­iken.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD MILJÖPARTI­ET. Maria Tuvesson är ny gruppledar­e för Miljöparti­et i Upplands Väsby. Hon vill underlätta för fler att engagera sig i lokalpolit­iken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden