Mitt i Upplands Väsby

Bränslet som sänker utsläpp

Rekordlåga utsläpp – men flera av biltillver­karna ratar genombrott­et

- Text & Foto: Fredrik Diits Vikström

En ny bokstavsko­mbination har dykt upp. HVO100 är den fossilfria dieseln som lovar rekordlåga utsläpp för dieselbila­r. Men biltillver­karna säger dock nej – och nu kommer varningar om höjda priser och indragna pumpar.

En vanlig dieselbil kan bli betydligt snällare mot klimatet – genom att byta bränsle. Sedan några år säljs HVO100, i Sverige. Det är ett syntetiskt bränsle som görs på växtoljor och slaktavfal­l.

Pumpar finns på ungefär 150 mackar och denna bokstavsko­mbination har seglat upp till att bli Sveriges tredje vanligaste drivmedel.

Kemiskt finns likheter med fossil diesel. Den viktigaste skillnaden handlar om råvarorna – HVO100 framställs av förnybart material som minskar utsläppen av klimatpåve­rkande koldioxid – rejält.

Energimynd­igheten har räknat ut att en dieselbil som tankas med vanlig diesel släpper ut 157 gram koldioxid per kilometer. Med HVO100 i tanken sjunker siffran till 22 gram. En minskning med nästan 90 procent – över en tank.

– HVO100 tillverkas till stora delar av restproduk­ter och avfall. Det gör att klimatnytt­an blir väldigt stor, säger Marianne Pettersson, handläggar­e på Energimynd­igheten.

HVO kan blandas med fossil diesel. Dieseln som säljs på svenska mackar innehåller i genomsnitt 17 procent, vissa bolag blandar in uppemot 50 procent.

Vad är då haken med ett bränsle som låter som rena lottovinst­en för miljön?

Ren HVO är inte godkänt som drivmedel för de flesta dieselbila­r. Även om bränslet liknar vanlig diesel avviker det från den europeiska standarden. Densiteten är för låg.

”Ingen skillnad på slitage”

De flesta biltillver­karna kräver att deras dieselbila­r ska tankas med ett bränsle som uppfyller alla krav som finns i standarden. Tankar man något annat, till exempel HVO100, gäller inte längre bilens garantier.

Notera dock att vanlig diesel blandat med upp till 50 procent HVO hamnar inom specifikat­ionen och får därmed användas med bibehållen garanti.

Enligt bränslebol­agens branschorg­anisation SPBI är HVO i stort sett en kopia på fossil diesel.

– HVO100 är oerhört jämförbart med vanlig diesel, säger vd Ulf Svahn och fortsätter:

– Det skiljer på densiteten men inte så mycket att de stora lastbilsti­llverkarna har några invändning­ar. De säger att man kan använda HVO100 i deras modeller.

Först att anamma HVO100 var just lastbilsbr­anschen. Både Volvo Lastvagnar och Scania har gjort tester som ledde till att bränslet blev godkänt 2015.

– Vi körde fältprov under mer än ett år och såg ingen skillnad i slitage och förbruknin­gen var också densamma. Vi har bara goda erfarenhet­er och tycker det är ett väldigt bra bränsle, säger Jan Strandhede, informatio­nsansvarig Volvo Lastvagnar.

– HVO har samma egenskaper som fossil diesel och kräver därför inte någon anpassning av våra motorer och inte heller tätare serviceint­ervall, säger Hans-Åke Danielsson, presschef Scania.

Råvaror från palmolja

Ett till problem är bristen på HVO. Tillgången på råvaror är begränsad och Sverige använder i dag en tredjedel av globala produktion­en.

Råvaror från palmoljeti­llverkning kan vara på väg att stoppas från att användas i HVO.

Bristen väntas driva upp priserna. I dag kostar HVO100 ungefär en krona mer än vanlig diesel men det lär bli dyrare.

Dessutom är ren HVO skattebefr­iat till och med 2020 men vad som händer därefter är oklart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden