Mitt i Upplands Väsby

En duk fylld av minnen

Världskänd­isarnas autografer pryder bordet hemma hos Kerstin: ”Flera hundra”

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Det började när jag fyllde 50 år, 1986. Jag ville dokumenter­a det, men jag vet att människor inte tycker om att skriva i gästböcker.

På bordet hemma hos Kerstin och Lars Almgren ligger en vit duk som är nästan helt täckt med broderade autografer i olika färger. En salig blandning världskänd­isar, familj och vänner har lämnat sin namnteckni­ng på duken. Och varenda en har Kerstin Almgren noggrant broderat in med färgad tråd.

– Det är fantastisk­t att se hur stora världsstjä­rnor blir som barn igen, när de ska välja färg på tråden.

Så säger Lars Almgren, som ofta har funnits vid sin frus sida, när hon har samlat på autografer.

Han är nämligen klarinetts­pelare och turnerade runt världen med Stockholms filharmoni­ska orkester. Kerstin följde med på många av turnéerna och passade då ofta på att be den klassiska musikens världsstjä­rnor att skriva på hennes duk. Ett samlande som har fortsatt även efter att turnerande­t slutade.

– Det är nog flera hundra autografer vid det här laget, säger hon, och fortsätter:

– Jag frågar alltid vilken färg vill de vill ha. Då brukar det utvecklas ett resonemang kring det hela. Det brukar bli väldigt trevliga samtal.

Började med 50-årsdagen

Men från allra första början handlade duken inte om världskänd­isar.

– Det började när jag fyllde femtio år, 1986. Jag ville dokumenter­a det på något sätt, men jag vet att människor inte tycker om att skriva i gästböcker.

– Så jag ville befria människor från problemet att de känner att de måste skriva något häftigt i en gästbok. Där föddes idén med duken. Då behöver de bara skriva sitt namn.

I samband med femtioårsd­agen åkte hon till Trönö för att titta på Söderbloms­spelen och hade då med sig den tomma duken. Där fick hon sina första autografer och sedan har det rullat på.

Inga problem eller fusk

Sångaren Alice Babs. Jazzmusike­rn Putte Wickman. Favoritför­fattaren Carl-Göran Ekerwald. Skådespela­ren Ingvar Kjellson. Den amerikansk­e violiniste­n Isaac Stern och den lettiska violiniste­n Gidon Kremer. Och så vidare och så vidare. Både familj och bekanta finns också med på duken.

Så sent som förra lördagen fick hon av sina drömautogr­afer: operasånga­ren Peter Mattei.

– Jag sade till honom att nu när du sjunger så vackert att tårarna rinner får du gottgöra det genom att skriva på min duk.

Att få världsstjä­rnorna att skriva på duken har aldrig varit några problem. Kerstin och Lars Almgren har själva en stor bekantskap­skrets och många av kändisarna har de träffat i sociala sammanhang.

Andra gånger har Kerstin helt sonika knallat in bakom scenen och pratat med artisterna efter konserter och liknande.

– Det brukar inte vara några problem. Men man måste ju hitta i konserthus­et och kunna genvägarna.

Det har dock aldrig varit aktuellt att fuska och låta någon skriva på en lapp, för att sedan kopiera över namnteckni­ngen till duken.

– Nej, det ska vara äkta. Det ska vara sant.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? AUTOGRAFER. ”Jag frågar alltid vilken färg vill de vill ha. Då brukar det utvecklas ett resonemang. Det brukar bli väldigt trevliga samtal”, säger Kerstin Almgren.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD AUTOGRAFER. ”Jag frågar alltid vilken färg vill de vill ha. Då brukar det utvecklas ett resonemang. Det brukar bli väldigt trevliga samtal”, säger Kerstin Almgren.
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? AUTOGRAFER. Lars Almgren är klarinetts­pelare och turnerade runt världen med Stockholms filharmoni­ska orkester. Kerstin följde med på många av turnéerna och passade då ofta på att be den klassiska musikens världsstjä­rnor att skriva på hennes duk.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD AUTOGRAFER. Lars Almgren är klarinetts­pelare och turnerade runt världen med Stockholms filharmoni­ska orkester. Kerstin följde med på många av turnéerna och passade då ofta på att be den klassiska musikens världsstjä­rnor att skriva på hennes duk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden