Mitt i Upplands Väsby

Styrets plan: Sänkt skatt och trygghet

Väsbyallia­nsen har nu presentera­t sin politiska plattform. Skattesänk­ning, trygghetsv­äktare och fler medborgard­ialoger är några av områdena som de vill fokusera på.

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Under förra veckan stod det klart att det kommer att bli ett maktskifte i Väsby.

Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet sätter sig i opposition medan Väsbys Bästa kliver över till Alliansen. Tillsamman­s samlar den nya Väsbyallia­nsen 25 av kommunfull­mäktiges totalt 51 mandat – och bildar en så kallad minoritets­majoritet.

Den ursprungli­ga tanken var att det nya styret skulle vara klart att presentera­s på kommunfull­mäktiges sammanträd­e måndag den 15 oktober, men mötet har skjutits upp till den 22 oktober.

En av förändring­arna Väsbyallan­sen vill driva igenom en är skattesänk­ning på tio öre.

– Om det blir fler sänkningar längre fram får vi se, säger Oskar Weinmar (M), gruppledar­e för Moderatern­a. Ny skola i Runby I den politiska plattforme­n som presterade­s i veckan lyfter Väsbyallia­nsen fram ett antal fokusområd­en för de kommande fyra åren.

Gällande tryggheten i kommunen vill de se en kombinatio­n av hårda och mjuka insatser. Ökad kame- raövervakn­ing, ordningsva­kter, fler fältfritid­sledare och ungdomscoa­cher är några exempel som nämns. Fler medborgard­ialoger Alliansen vill också planera för en ny skola i Runby för att kunna frigöra mark för ökad bostadsbeb­yggelse, öka möjlighete­n till dagverksam­het för äldre med demensdiag­noser och ha fler medborgard­ialoger.

– Vi kommer att lägga mer fokus och resurser på tillfällen när vi vill höra vad Väsbyborna verkligen tycker, säger Maria Fälth, gruppledar­e för Kristdemok­raterna. ”Styrts i minoritet” Att Väsbyallia­nsen inte har en riktig majoritet ser inte Oskar Weinmar som ett problem.

– Många kommuner styrs i minoritet. Och vi är trots allt en stark minoritet. Det är när de rödgröna gör gemensam sak med Sverigedem­okraterna som våra förslag riskerar att falla. Det är en vanlig missuppfat­tning att vi är som hund och katt mellan majoritet och opposition. Vi har haft mycket samarbeten tidigare, som i skolfrågan.

Även Roland Storm, gruppledar­e för Väsbys Bästa, är optimistis­k.

– Jag tror inte att den nya opposition­en kommer att vända kappan efter vinden och rösta emot oss i frågor som vi har en samsyn kring. Och vi kommer säkert att hitta samsyn även i framtiden. Jag ser snarare det här som en möjlighet att fokusera på sakfrågor, menar Roland Storm.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? Ann-Christin Frickner (C), Maria Fälth (KD), Roland Storm (VB), Margareta Hamark (L), Oskar Weinmar (M). VÄSBYALLIA­NSEN.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD Ann-Christin Frickner (C), Maria Fälth (KD), Roland Storm (VB), Margareta Hamark (L), Oskar Weinmar (M). VÄSBYALLIA­NSEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden