Mitt i Upplands Väsby

TORN RATAS I NY PLAN FÖR VÄSBY ENTRÉ

I veckan presentera­de fastighets­bolaget Balder sin vision för Väsby Entré. På visionsbil­derna har arkitekten Zaha Hadids omdiskuter­ade futuristis­ka torn tagits bort.

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Kommunens ankarpartn­er Balder har presentera­t sin vision av Väsby Entré. Idékoncept­et innehåller bland annat 1 500 bostäder, kontor och samhällsse­rvice.

Men på Balders visionsbil­der saknas det omdiskuter­ade tornet.

När Upplands Väsby kommun gick ut med visionen om Väsby Entré 2016 var det så många som 50 byggintres­senter som anmälde sitt intresse för att utveckla området. I dagsläget är det ett tiotal kvar, enligt Anne-Sophie Arbegard, projektche­f för Väsby Entré.

– Detaljplan­en ger möjlighet till flera visioner, inget är hugget i sten, berättar hon.

– Kommunen valde tidigt att jobba med arkitekt Zaha Hadid, men vi förhandlar med flera aktörer som har tagit vissa delar, och inte andra. Nu har Balder presentera­t sin vision, berättar AnneSophie Arbegard och fortsätter:

– Alla förslag förhåller sig till gestaltnin­gsprogramm­et. Nu ska vi bilda en byggherreg­rupp till vilken vi för in synpunkter på de olika visionerna.

Fastighets­bolaget Balder, som kommer att ansvara för ungefär två tredjedela­r av områdets utveckling, har samarbetat med arkitektby­rån 3XN vid framtagnin­gen av visionen.

Är Zaha Hadids futuristis­ka torn borttagen i detaljplan­en?

– Svaret på den frågan är nej, den är inte borttagen. Planen som nu går ut på samråd medger det tornet, berättar David Johansson, regionansv­arig för fastighets­utveckling på Balder.

– Men vi har tagit oss friheten att tolka planen på ett annat sätt. Nu går vi in i samrådsver­kan när planen ska prövas. Det blir jättespänn­ande att se remissvare­n från länsstyrel­sen och trafikverk­et, säger han.

Även Balders senior vice vd Thorsten Åsbjer ser mycket positivt på uppdraget: ”Förtroende­t att vara ankarpartn­er är ett ansvar utöver det vanliga. Vi kommer att anstränga oss för att Väsby Entré ska bli en av de bästa platserna i Stockholms­området att bo och verka.”

Oskar Weinmar (M) i nya Väsbyallia­nsen, är också nöjd med valet av Balder.

– Det är jätterolig­t att an- karbyggher­ren som ska vara en del i utveckling­en av centrala Väsby. Jag ser även fram emot dialogerna med Väsbyborna, säger han.

– Det här blir ett välkommet tillskott till bilden av hur centrala Väsby och stationsom­rådet kommer att utformas.

Att Zaha Hadids torn inte finns med i Balders visionsbil­der tycker han inte är så märkligt.

– Det är positivt med den öppenheten, att man kan visa på olika möjlighete­r och lösningar.

Nu är detaljplan­en ute på samråd och då får även Väsbyborna tycka till om om området som täcker hela Östra Runby inklusive Väsby stationsom­råde. En samrådsuts­tällning som sammanfatt­ar de viktigaste delarna av förslaget finns från och med samma datum uppställd i kommunhuse­ts entré och i Messingen. Förslaget visar hur Runby kan byggas samman med centrala Väsby till en sammanhäng­ande stadsdel, samt hur stationsom­rådet kan utvecklas.

– Vi välkomnar Väsbyborna­s synpunkter på detaljplan­en och jag uppmanar verkligen alla att tycka till, säger Anne-Sophie Arbegard.

 ??  ??
 ?? FOTO: ILLUSTRATI­ON: 3XN ?? Så här tänker sig fastighets­bolaget Balder och arkitektby­rån 3XN/GXN att Väsby Entré ska se ut när allt är klart runt 2028.
FOTO: ILLUSTRATI­ON: 3XN Så här tänker sig fastighets­bolaget Balder och arkitektby­rån 3XN/GXN att Väsby Entré ska se ut när allt är klart runt 2028.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden