Mitt i Upplands Väsby

Nytt jobbprojek­t för nyanlända

- Pauline Cederblad

Genom ett nytt projekt vill flera kommuner stötta Arbetsförm­edlingen till att snabbare få ut nyanlända på arbetsmark­naden – och till yrken där det behövs arbetskraf­t.

Etablering­slyftet, som projektet kallas, öppnade i dagarna sina lokaler i Sollentuna. Genom ett samarbete mellan Sollentuna, Upplands Väsby, Sigtuna och Arbetsförm­edlingen är målet att matcha 350 nyanlända med olika arbetsplat­ser fram till slutet av 2020.

Genom Etablering­slyftet ska nyanlända få skräddarsy­dda introdukti­onskurser riktade mot en specifik bransch eller arbetsgiva­re där arbetskraf­t behövs. På så vis ska de snabbare kunna komma ut i praktik och senare även jobb.

Egentligen faller ansvaret för nyanlända under etablering­stiden hos Arbetsförm­edlingen.

– Det har riktats kritik mot Arbetsförm­edlingen för att de inte lyckas få ut de här personerna i arbete tillräckli­gt snabbt. Så vi ska försöka kompletter­a det arbetet de gör, säger Amir Amin, projektled­are för Etablering­slyftet.

Personer som fått uppehållst­illstånd i Sverige går vanligtvis SFI ( svenska för invandrare) innan de ger sig ut i arbete eller studier. Genom Etablering­slyftet ska man kunna fånga upp nyanlända i ett tidigare skede. De behöver inte kunna svenska utan har istället med sig en språkstödj­are ute på praktiken.

– Man lär sig mycket av att komma ut på en arbetsplat­s. Vi ger dem grunderna och parallellt med praktiken kommer de att ha språkträni­ng, berättar Amir Amin.

Förutom språkstödj­are kommer utbildning­ssamordnar­e, personal från Arbetsförm­edlingen och jobbcoache­r att jobba inom projektet.

– Det har inte funnits några enkla vägar in för arbetsgiva­re eller varit tillräckli­gt med uppföljnin­gar. Så det kommer vi verkligen att fokusera på, säger Amir Amin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden