Mitt i Upplands Väsby

Tjejjouren väcker liv i en gammal mässtradit­ion

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Nästa helg väcks gammal Väsbytradi­tion till liv. Då arrangeras nämligen en tjejmässa dit alla mellan noll och hundra år är välkomna för att gå i DJskola, lyssna på föredrag och se artister.

Förr om åren arrangerad­es tjejmässor flera gånger i det tidigare Kulturhuse­t på Centralväg­en, medan det fortfarand­e användes. Om en vecka är det dags igen när Väsby Tjejjour bjuder in till en mässa i Messingen.

Programmet är fullspäcka­t och det kommer bland annat att finnas möjlighet att lyssna på komikern Johanna Nordström, kroppsakti­visten Linda-Marie Nilsson, testa street art och se hiphop- artisten Cherrie uppträda.

– Vi vill väcka liv i tjejmässan som fanns tidigare och samtidigt visa upp tjejjouren och det arbete vi gör, berättar föreningen­s ordförande Hannah Aldorsson. Stödchatt och frågelåda Tjejjouren erbjuder stöd till unga personer som definierar sig som tjejer genom en stödchatt som har öppet en gång i veckan och en fråge- låda. Allt arbete drivs helt ideellt av ett tiotal volontärer och fungerar som ett slags komplement till kuratorer och myndighete­r.

Tröskeln att höra av sig kan i många fall vara lägre när de stödsökand­e vet att de får vara helt anonyma och kan prata om vad de vill. Vill locka volontärer En förhoppnin­g med mässan är från föreningen­s sida att locka fler volontärer till verksamhet­en.

– En vanlig missuppfat­t- ning är att man måste vara utbildad psykolog eller liknande för att engagera sig i tjejjouren. Så är det absolut inte. Så vi kommer att ha volontärer på plats under mässan som kan att svara på frågor om hur det är att vara volontär ifall det finns personer som är nyfikna, säger volontären Ida Nyström. ”Frutrerad över samhället” Hon har själv varit aktiv i föreningen sedan ungefär ett år tillbaka.

– Innan dess var jag bara frustrerad över hur det ser ut i samhället. Men jag gjorde ingen nytta av att bara sitta hemma och vara bitter. Nu känner jag att jag faktiskt gör något. Det är väldigt givande. Plus att man får lära känna andra volontärer och får nya vänner i vuxen ålder.

Även om Väsby tjejjours målgrupp är unga som definierar sig som tjejer, är alla välkomna till mässan, poängterar de.

– Vill killar komma är de såklart också välkomna. Vi kommer inte att neka någon i dörren. Hannah Aldorsson.

Vi kommer att ha volontärer på plats under mässan som kan att svara på frågor om hur det är att vara volontär ifall det finns personer som är nyfikna.

 ??  ??
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? MESSINGEN. Hannah Aldorsson och Ida Nyström ser fram emot nästa helgs tjejmässa som arrangeras i Messingen.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD MESSINGEN. Hannah Aldorsson och Ida Nyström ser fram emot nästa helgs tjejmässa som arrangeras i Messingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden