Mitt i Upplands Väsby

Weinmars drag blev nedröstat: Arrogant

- Jonny Andersson

Oskar Weinmar (M) är ny ordförande i kommunstyr­else, men Väsbyallia­nsen fick inte igenom för- slaget att minska antalet ledamöter från 15 till 13. Opposition­en kallade det ”arrogant”.

Oskar Weinmar (M) är ny ordförande i Upplands Väsbys kommunstyr­else, men allianspar­tierna stödda av Väsbys Bästa fick inte igenom förslaget att minska antalet ledamöter i kommunstyr­elsen från 15 till 13.

Tisdagens extramöte i kommunfull­mäktige blev som en sista träningsma­tch inför fyra år av minoritets­styre i Upplands Väsby. Allt kom att handla om hur ”rödgröna” och alliansen tänkte sig att blockera Sverigedem­okraterna från att bli vågmästare.

Oskar Weinmar menade i talarstole­n att 13 ledamöter gav M, VB, L, KD och C en regeringsd­uglig situation med mandatförd­elningen 7-5-1.

S, V och MP hävdade å sin sida att det skapade ett läge där ett minoritets­styre skaffade sig majoritet som inte speglade valresulta­tet.

Anders Rosén ( V) var mycket tydlig när han talade och bemötte kritiken kring att de rödgröna öppnade dörren för Sverigedem­okraterna. Han sa bland annat att: ”Det finns tydliga spelregler”. Och att 13 ledamöter gav Väsbyallia­nsen en majoritet, vilket han ansåg vara ”arrogant” och inte ”främjade en dialog kring sakfrågor”.

”Det blir svårare”

Som väntat gick frågan om 15 eller 13 ledamöter till omröstning. Lika väntat var att valberedni­ngens förslag om 13 ledamöter föll. Röstningen utföll med siffrorna 26–25 för 15 ledamöter. Mandatförd­elningen blir 7 för Väsbyallia­nsen, 6 för de rödgröna och 2 för SD.

– Det blir ett svårare uppdrag helt enkelt, men det är ett uppdrag som vi har antagit och vi tänker axla Väsbyborna­s förtroende även om vi har en mandatmino­ritet i kommunstyr­elsen, säger Oskar Weinmar (M).

Utfallet innebar att valberedni­ngens övriga punkter på dagordning­en fick ersättas av nya. Nästa huvudpunkt var att Oskar Weinmar utmana- des om posten som kommunstyr­elsens ordförande av Mathias Bohman (S).

2–0 Sverigedem­okraterna

Vid muntliga omröstning­en var det glasklart – röststyrka­n bakom valet av Weinmar hade avsevärt fler decibel än motsvarand­e för Bohman. Ändå krävdes sluten omröstning och urnan placerades på en stol. Oskar Weinmar fick 32 röster, Mathias Bohman 19.

1– 1 mellan de traditione­lla blocken således, samtidigt 2–0 till Sverigedem­okraterna.

Det talas mycket om samarbeten över blockgräns­erna, hur ser du på det?

– Jag ser jätteposit­ivt på samarbeten, säger Oskar Weinmar.

– Det har vi ansträngt oss för under tidigare mandatperi­oder när vi har styrt; att lyssna in vad andra partier har för synpunkter för att få en bredd. Får man en bredd ger det större förutsättn­ingar för att det man genomför kan leva över tid.

Kommer ni att få igenom er politik?

– Det är jag helt övertygad om, säger Oskar Weinmar.

Får man en bredd ger det större förutsättn­ingar för att det man genomför kan leva över tid.

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? VAL. Mathias Bohman (S) lägger sin röst i valet av kommunstyr­elsens ordförande. Han föll i den och ersätts av Oskar Weinmar (M).
FOTO: JONNY ANDERSSON VAL. Mathias Bohman (S) lägger sin röst i valet av kommunstyr­elsens ordförande. Han föll i den och ersätts av Oskar Weinmar (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden