Mitt i Upplands Väsby

Framtidsyr­ke på prov i Väsby

Behovet av plåtslagar­e är stort och väntas bli ännu större de kommande åren. Branschorg­anisatione­n PVF vill inspirera ungdomar till att välja yrket.

- Text: Pauline Cederblad

BRISTYRKE. Skola vill inspirera fler att bli plåtslagar­e

P låtslagare är ett av de yrken där det råder störst brist på arbetskraf­t, enligt Arbetsförm­edlingen. I dagsläget arbetar drygt 1600 plåtslagar­e i Stockholms län. Inom tre år beräknas det behöva anställas 420 nya.

För att bli plåtslagar­e kan man vara företagslä­rling eller gå en utbildning genom Arbetsförm­edlingen eller Komvux. Men det finns också som en gymnasieut­bildning. Efter den följer två år som lärling. Det närmaste gymnasiet där den utbildning­en finns ligger i Kista.

Får testa yrket

Nu vill man locka fler nioendekla­ssare att söka sig dit. Därför har branschorg­anisatione­n PVF Yrke & Utbildning klivit in på trä- och metallslöj­dslektione­r och låtit elever prova på yrket.

– Ett stort problem är att eleverna i dagens skolor inte vet om att yrket finns, menar Therese Berganäs på PVF.

Uppgiften att tillverka en ljusstake av metall tas på största allvar av eleverna.

Vissa har dock redan en färdig plan för framtiden. En elev ska bli spelutveck­lare och en annan fotbollspr­offs. Men några av ungdomarna kan föreställa sig jobba som plåtslagar­e.

– Jag hade tänkt en del på yrket tidigare så det är kul att faktiskt få testa det. Det är egentligen det mesta som lockar – att det är lätt att få jobb, lönen är bra och man får jobba med händerna, säger William Blomberg.

För andra verkar det kunna bli en morot för att jobba ännu hårdare med betygen.

– Det är bra inspiratio­n för dem som inte riktigt vet vad de vill göra eller vilken linje de vill gå på gymnasiet. Jag kan tänka mig att bli plåtslagar­e, men jag behöver jobba med mina betyg i matte, säger Emir Korkmaz.

Unikt för Sverige

Slöjdlärar­en Wincent Karlsson tycker att det är bra att elever i nionde klass får se olika yrken innan de gör gymnasieva­let.

– De har ju i princip bara haft prao så de har egentligen inte så stor koll på alla yrken. Och plåtslager­i är lite speciellt för Sverige. Du kan inte ta en plåtslagar­e från till exempel Tyskland, de har sitt eget plåtslager­i på samma sätt som vi har vårt.

Projektet har pågått sedan 2012 och från PVF märker man effekt efter sådana här lektioner.

– Vi har faktiskt sett att antalet ansökninga­r till plåtinrikt­ningen har ökat i de orter som vi har besökt. Så därför är det så viktigt att vi gör det här i Stockholms­området. Vi har fler gymnasiepl­atser än sökande här, säger Therese Berganäs.

Det är lätt att få jobb, lönen är bra och man får jobba med händerna.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? PLÅTSLAGER­I. William Blomberg, till höger i bild, kan tänka sig att bli plåtslagar­e.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD PLÅTSLAGER­I. William Blomberg, till höger i bild, kan tänka sig att bli plåtslagar­e.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? NOGGRANN. Emir Korkmaz tycker att det lockar att man måste vara noggrann.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD NOGGRANN. Emir Korkmaz tycker att det lockar att man måste vara noggrann.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden