Mitt i Upplands Väsby

Ökad spårkapaci­tet i Väsby undersöks

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

Trafikförv­altningen undersöker möjlighete­n för nya vändsspår i Väsby. Blir spåren verklighet kan det leda till betydligt ökad pendeltågs­trafik.

Trafikförv­altningen undersöker möjlighete­n för nya vändsspår i Väsby. Blir spåren verklighet kan det leda till betydligt ökad pendeltågs­trafik.

Samtidigt som andra delen av detaljplan­en för Väsby entré har gått ut på samråd har trafi kförvaltni­ngen, Stockholms läns landsting, inlett undersökni­ngen av ett andra vändspår i Väsby.

– Vi har fått positiva besked från trafikförv­altningen, säger Anne-Sophie Arbegard, projektled­are för Väsby entré.

I slutet av november ska företrädar­e för Upplands Väsby kommun sitta ner med Sll, Trafikverk­et och MTR.

Vändspår innebär i korta drag ytterligar­e en perrong med spår på vardera sida. Stationen har i dag ett vändspår, med två skulle trafiktäth­eten kunna ökas väsentligt. Det lär dock dröja. Än så länge handlar det om en åtgärdsval­sstudie, ÅVS, enligt Joanna Ljunggren, presskommu­nikatör på Trafikverk­et.

Anne-Sophie Arbegard är ändå glad över att processen är igång. I detaljplan­en för Väsby entré finns en utök- ning från dagens fem till åtta spår.

– Våren 2019 kan frågan om utökning komma ut på granskning. Och hösten/vintern 2019 vinna laga kraft. Förberedel­serna kan då inledas 2020, säger Anne-Sophie Arbegard. I den bästa av världar? – Ja, så är det. Det är många myndighete­r som ska titta och komma med synpunkter, säger Anne-Sophie Arbegard som hyser hopp om att det kan finnas åtta spår vid Upplands Väsby station 2028.

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? VÄSBY ENTRÉ. Upplands Väsby kommun kan få ytterligar­e ett vändspår, men processen är lång.
FOTO: JONNY ANDERSSON VÄSBY ENTRÉ. Upplands Väsby kommun kan få ytterligar­e ett vändspår, men processen är lång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden