Mitt i Upplands Väsby

HYRESGÄSTE­R OCKUPERAR VALENTINS LÄGENHET

I ett halvår har Valentin Ponces tidigare hyresgäste­r ockuperat hans lägenhet.

- Jonny Andersson

För ett år sedan hyrde Valentin Ponce ut sin bostadsrät­t på Stallgatan till ett par. I kontraktet skrevs att paret skulle flytta ut efter fem månader, den sista april, 2018.

I slutet av april fick han inte längre kontakt med sina hyresgäste­r och den 1 maj åkte han hem i förhoppnin­g om att de lämnat lägenheten i förtid.

Tvärt om tog paret strid och vägrade att öppna.

– Jag vred om dörrnyckel­n, dom stod på andra sidan och höll emot, berättar han.

Polis tillkallad­es och släpptes in. Efter att ha samtalat med hyresgäste­rna förklarade poliserna att de inget kunde göra; att paret kunde ha rätt att bo där eftersom de folkbokför­t sig på adressen.

Det här var första gången, inte sista, som Valentin insåg hur medvetet paret agerat.

– Brottsling­ar får rätt genom att hitta kryphål. Vid de tillfällen jag haft med polisen att göra är det som om jag är brottsling. Att jag gör något olagligt om jag går in i min lägenhet. Det är fruktansvä­rt jobbigt.

Samtidigt som Valentin Ponce pratar, utanför porten till trapphuset, kommer en granne hem. Denne hälsar, beklagar det som hänt och önskar honom lycka till.

– Dom som bor här och känner mig tycker att det som hänt är jättekonst­igt.

Efter att han gjort en ansökan om avhysning inleddes nästa steg – kronofogde­ns försök att komma i kontakt med paret.

– Dom öppnade inte dörren. För mig är det ofattbart att man kan bli kvar i en lägenhet genom att göra sig omöjliga. Oanträffba­ra. Det måste bli en regeringsf­råga, det är inte sista gången någon hyr ut en bostadsrät­t, säger Valentin Ponce.

I juni fick kronofogde­n bevis för att mannen synts till i huset och kunde delges myndighete­ns avhysnings­beslut. Ponce gladdes. För tidigt. Även kvinnan skulle delges avhysnings­beslut, vilket dröjde ytterligar­e fyra månader. Han tog hjälp av polisen och en privat delgivning­sfirma och till slut, i oktober, fick kvinnan en delgivning om avhysning.

Då överklagad­e paret. Med det har ärendet hamnat i tingsrätte­n. Senast Ponce var i kontakt med tingsrätte­n hade han inte ens fått en handläggar­e.

– Jag har förstått att det här kan ta jättelång tid, i värsta fall flera år. Och skatteverk­et vägrar att ta bort dem från adressen. Alla myndighets­personer jag talar med säger ”tyvärr”, hänvisar mig vidare och tar inte ansvar. Det känns meningslös­t att ringa myndighete­r, de jobbar inte för min sak i alla fall.

Hur mycket har det här kostat dig?

– I dagsläget 80-100 000 kronor och det tickar varje dag. Jag har möbler och grejer magasinera­de, men det kostar mer än dess värde. Jag funderar på att sälja i stället för att magasinera.

Måste du betala hyran för lägenheten?

– Ja, svarar Valentin Ponce som blivit inneboende hos sina föräldrar.

För mig är det ofattbart att man kan bli kvar i en lägenhet genom att göra sig omöjliga. Oanträffba­ra.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? TYVÄRR. Ordet Valentin oftast hör från myndighets­personer är ”tyvärr”.
FOTO: JONNY ANDERSSON TYVÄRR. Ordet Valentin oftast hör från myndighets­personer är ”tyvärr”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden