Mitt i Upplands Väsby

MER Bidrag ges för jämlik skola

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

För att göra landets skolor med likvärdiga går staten in med 3,5 miljarder kronor nästa år. Upplands Väsby kommer att kunna begära ut drygt 9,2 miljoner kronor.

Nästan alla kommuner i landet har ansökt hos Skolverket om att få ta del av bidraget. Det finns dock en gräns för mycket varje huvudman får söka utifrån hur många elever som finns i kommunen och ett socioekono­miskt index. Ju högre andel elever som inte förväntas bli behöriga till gymnasiet, desto större bidrag.

Upplands Väsby kan söka knappt 9,2 miljoner kronor medan grannkommu­nen Sollentuna kan söka 15, miljoner kronor. Mest kan Stockholms kommun söka: nästan 180 miljoner kronor.

– Det är mycket viktigt att alla barn och elever får en likvärdig utbildning. Nu har vi möjlighet att stötta skolorna i det arbetet genom att fördela en betydligt större summa pengar än tidigare, säger Andreas Spång, enhetschef på Skolverket.

Pengarna får användas ganska fritt så länge man kan argumenter­a för att de aktivitete­r man genomför bidrar till ökad kunskapsut­veckling och likvärdigh­et.

– Kommuner och ansvariga för fristående skolor avgör själva vilka insatser de vill satsa på inom ramen för likvärdigh­et och kunskapsut­veckling. Det kan handla om att höja kvalitén på elevhälsoa­rbetet, att anställa lärarassis­tenter så att lärarnas tid och kompetens används till mer undervisni­ng eller att utveckla mottagande­t av nyanlända. Men det finns också många andra viktiga områden, säger Andreas Spång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden