Mitt i Upplands Väsby

Kistalag flyttar till Väsby

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

Efter en nedgång gjorde Väsby orienterin­gsklubb ett omtag för fyra år sedan. Och ungdomssat­sningen gav effekt. Bara i år har runt 30 nya orienterar­e börjat och dessutom har klubben lyft sig rejält i ungdomsser­ien.

För drygt fyra år sedan valde Väsby OK att göra en nysatsning på ungdomen. Trenden hade då varit vikande i flera år och intresset för orienterin­g var lågt.

Den medvetna satsningen har gett klubben ett stort lyft de senaste åren.

– Vi började med att bygga upp en ledarstab och började satsa på ett annat sätt. Bland annat genom marknadsfö­ring och bjuda in till träning i större utsträckni­ng, berättar Stefan Granath som varit ungdomsled­are i VOK i drygt två år.

– Jag tycker man känner till Väsby OK på ett annat sätt numera.

Springer i Runbyskoge­n

Träningen sker två dagar i veckan, primärt uppe vid Runbyskoge­n. Idag finns det runt 50, 60 aktiva barn i åldrarna åtta till 16 år.

– Drygt 30 är nya för i år, vilket är väldigt bra, fortsätter Granath. Det är det mesta antalet barn och ungdomar vi haft sedan glansåren på 80- och 90-talet.

Varför tror du att ni fått ett lyft?

– Det finns ett brett intresse för uthållighe­tssporter såsom löpning och längdskido­r. Dessutom vill gärna vuxna få in deras barn på deras intresse för konditions­sport.

– Man kan även vara med och träna själv samtidigt som sina barn. Så är det inte i alla sporter.

VOK är ”årets bubblare”

Det numerära lyftet har även gett framgångar i resultatli­storna. Varje år genomförs det fyra tävlingar i den så kallade ungdomsser­ien, där bredden i klubben mäts.

Det är tävlingar både individuel­lt och mellan klubbarna. Man får poäng ju fler tävlande man har med och om orienterar­na gör bra resultat. 2017 kom Väsby på en svag 21: a plats av 25 klubbar.

– Vi tänkte då att detta kan vi göra bättre, så vi la ner manken på att förbättra oss.

Och det gav frukt. Runt 35 väsbyiter i snitt har tävlat i ungdomsser­ien och dessutom gjort bra resultat. Det gav en förbättrin­g till en 13: e plats i år, vilket gav ett pris som ”årets bubblare” vid prisutdeln­ingen.

– Fantastisk­t kul. Det firade vi med tårta i klubblokal­en. Vad tänker ni om 2019? – Ambitionen är att fortsätta växa i den här takten och att fortsätta synas. Det är kul att vi kommit en bit på vägen kring folk ska känna till oss och att de kan söka sig till oss självmant.

– Vi har byggt mycket på bredden och det ska vi fortsätta att göra. Men det vore även kul om vi kunde höja nivån ytterligar­e på våra orienterar­e och kanske få ut någon Väsby OK:are på större tävlingar.

Ambitionen är att fortsätta växa i den här takten och fortsätta synas. Det är kul att vi kommit en bit på vägen.

 ?? FOTO: VÄSBY OK ?? ÅTTA. Väsby OK klättrade från plats 21 till plats 13 i ungdomsser­ien och fick mottaga pris som ”årets bubblare” vid finalen.
FOTO: VÄSBY OK ÅTTA. Väsby OK klättrade från plats 21 till plats 13 i ungdomsser­ien och fick mottaga pris som ”årets bubblare” vid finalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden