Mitt i Upplands Väsby

Klart: Busslinjer­na som utökas i Väsby

Tätare turer och uppdaterad­e linjedragn­ingar. Bussresenä­rerna i Upplands Väsby är några av de stora vinnarna när SL får närmare 160 miljoner kronor av trafiknämn­dens överskott för en ordentlig ökning av busstrafik­en i Stockholms­området.

- Charlotte Arwedssson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Tätare turer och uppdaterad­e linjedragn­ingar. Bussresenä­rerna i Upplands Väsby är några av de stora vinnarna när SL får närmare 160 miljoner kronor av trafiknämn­dens överskott.

SL. Flera linjer i Väsby får ökad turtäthet: ”Är glada”

Den nya tidtabelle­n för 2019 börjar gälla redan den 9 decemberi år. I Upplands Väsby är det åtta linjer som påverkas.

– Några busslinjer får mycket tätare turer, de går från 60- minuterstr­afik till 30-minuterstr­afik, och andra får för förändring­ar i linjesträc­kningarna. Vi har försökt anpassa oss efter kommunens behov och önskemål, säger Tomas Eriksson (MP), gruppledar­e i landstinge­t.

Detta innebär att trafikvoly­men för Upplands Väsby är ikapp neddragnin­gen från 2015/ 2016 och nu blir det alltså ytterligar­e utbyggnad, enligt Tomas Eriksson.

– Neddragnin­gen som gjordes då hade inte med resandemön­stret att göra, utan gjordes av besparings­skäl och för att det fanns avtal som man kunde dra ned, säger han. Minimum halvtimmes­trafik Shabnam Alinazari är trafikplan­erare på Upplands Väsby kommun och ser det som positivt med utökad trafik på ett antal linjer.

– Det är viktigt att vi som ett minimum har halvtimmes­trafik som vi nu får på några linjer till, till skillnad från en buss i timmen som tidigare. Om det bara går en buss i timmen är kollektivt­rafiken inte konkurrens­kraftig mot andra färdmedel såsom bilen, säger hon.

Shabnam Alinazari ser gärna att resorna med kollektivt­rafik ökar och framhåller vikten av hög turtäthet.

– Dock har Upplands Väsby fortfarand­e sämre kollektivt­rafik än före de kraftiga nedskärnin­garna i kollektivt­rafiken 2015 som vi då drabbades av. Framför allt gäller detta i högtrafik då flest människor reser och där vi har för många linjer som fortfarand­e bara går en gång i halvtimmen som borde gå varje kvart, säger hon. Stor satsning I Stockholms läns landsting fortsätter Miljöparti­et samarbetet med Moderatern­a, Kristdemok­raterna, Centerpart­iet och Liberalern­a.

– Vi är glada över att kunna presentera en så stor satsning redan från start i koalitione­n, säger Tomas Eriksson (MP).

Målsättnin­gen för Miljöparti­et och övriga koalitions­partier är att utöka kollektivt­rafiken och att utöka andelen som reser med med kollektivt­rafiken.

– Satsningen på bussar och fler avgångar är fyra gånger större än i fjol i hela Stockholms­området, säger Tomas Eriksson (MP).

 ??  ?? Tomas Eriksson (MP). Shabnam Alinazari. GLAD 1. GLAD 2. Busslinje 545 som går mellan Väsby station och Bollstanäs får efter årsskiftet tätare turer. Då går bussen en gång i halvtimmen på helgerna i stället för en gång i timmen. BOLLSTANÄS. FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON
Tomas Eriksson (MP). Shabnam Alinazari. GLAD 1. GLAD 2. Busslinje 545 som går mellan Väsby station och Bollstanäs får efter årsskiftet tätare turer. Då går bussen en gång i halvtimmen på helgerna i stället för en gång i timmen. BOLLSTANÄS. FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden