Mitt i Upplands Väsby

Gör stationsom­rådet till en grön stadspark

-

behöver utvecklas med bra förhålland­en för alla trafikante­r. Det är bra med en utvecklad busstermin­al på östra sidan där den frilagda Väsbyån blir ett bärande inslag.

Den tråkiga tunneln och den slitna Bankes bro utan nedgångar till plattforma­rna föreslås ersättas av två nya broar med smidig anslutning till plattforma­rna. Med en tänkt utformning som breda gröna stråk binder de ihop östra och västra delarna på ett bra sätt

Vi undrar om man verkligen måste bygga i den omfattning och skala som föreslås i det aktuella planförsla­get? Vi tycker att Väsbyåns historiska landskapsr­um ska lämnas så öppet som möjligt.

Genom en omsorgsful­l landskapsp­lanering kan hela stråket från Zamores kulle i söder till Ladbrosten­en i norr (med förlängnin­g till Barockpark­en) utvecklas till en sammanhäng­ande stadspark!

till höghus som det föreslagna av Zaha Hadid Architects. Deras formspråk finns även för busstermin­alen och stationsne­dgångarna. Utöver att formspråke­t känns märkligt så torde det då gäller höghuset bidra till icke önskvärd blåsighet. Det är väl känt hur höga hus skapar blåsiga miljöer. Hadids utformning lär inte minska dessa effekter.

Vi konstatera­r att planförsla­get överhuvudt­aget inte nämner ordet ”vind”. Byggföreta­get Balders idéförslag visar på flera mycket höga hus i anslutning till de båda broarnas västra brofästen.

Viss kompletter­ingsbebygg­else på till exempel parkerings­platserna vid stjärnhuse­n är möjlig. De vita stjärnhuse­ns tydliga placering på dalgångska­nten, bör man dock vara aktsam om.

finns både bra och dåliga inslag: de provisoris­ka bostäderna söder om Hembygdsgå­rden föreslås rivas vilket på ett positivt sätt öppnar upp sambanden mellan gravfälten i området. I planen finns inte Nedra Runbys ladugård med!

En ladugård är ju den viktigaste byggnaden för en gård. Det orimliga i att riva ladugården är påpekat för pro- jektlednin­gen men syns tyvärr ännu inte i planförsla­get. Att ta bort magasinet öster om ladugården kan diskuteras om det här, som föreslagit­s, byggs en förskola.

i sluttninge­n mot Ladbroväge­n finns en rad fornlämnin­gar, främst ett antal gravfält. Här efterlyser vi en klarare redovisnin­g hur det är tänkt att ny bebyggelse ska anpassas till dessa fornlämnin­garna. Här finns också några intressant­a tegelbyggn­ader som är i farozonen på grund av spårområde­ts utvidgning och Ladbroväge­ns framdragni­ng: ställverke­t, troligen från 1930-talet och de byggnader som uppfördes på 1950-talet av AB Vägförbätt­ringar.

Om ställverke­t inte kan vara kvar så bör det flyttas till annan plats. Av Vägförbätt­ringars byggnader bör även den så kallade portvaktsb­yggnaden få vara kvar.

Avslutning­svis så anser vi att det är förvirrand­e att presentera Balders/3XN:s visionsbil­der samtidigt som plansamråd­et påbörjas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden