Mitt i Upplands Väsby

Kommundire­ktör tvingas sluta

- Charlotte Arwedsson

Hillevi Engström får lämna posten som kommundire­ktör för Upplands Väsby kommun. Den Nya Väsbyallia­nsen med Oskar Weinmar (M) i spetsen vill se en annan ledare av kommunen.

– Det kom oväntat, säger Hillevi Engström i en kommentar.

– Posten som kommundire­ktör är en som i många kommuner ofta skiftar i samband med att mandatperi­oder skiftar. Hillevi Engström har varit delaktig i de framsteg som gjorts i Väsby, bland annat den starka utveckling­en för elevernas skolresult­at, säger Oskar Weinmar (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Hillevi Engström säger sig inte ha fått några indikation­er på att hon inte längre var önskad som kommundire­ktör, och det är flera andra som reagerat på den snabba processen.

– Det är beklagligt att Hillevi Engström måste lämna kommunen. Om Väsbyallia­nsen, med Oskar Weinmar i spetsen, fortsätter med denna ledningsst­il bådar det illa för framtiden. Att en po- litisk ledning byter sina högsta tjänstemän kan jag möjligtvis förstå, men inte att hon får lämna sitt uppdrag så abrupt, säger Anders Rosén, gruppledar­e för Vänsterpar­tiet och fortsätter:

– Hillevi har betytt mycket för att skapa stabilitet och arbetsgläd­je i kommunens tjänsteman­naorganisa­tion. Det vet jag av erfarenhet från min tid som politisk ansvarig för kommunstyr­elsens arbetsgiva­rskap. Jag hoppas att det arbete som Hillevi påbörjat förvaltas väl i det nya ledarskape­t.

”Varit tre roliga år”

Hillevi Engström rekryterad­es av Väsbys tidigare politiska styre som bestod av S, V, MP och Väsbys Bästa.

– Det har varit tre mycket roliga år i Väsby och jag är stolt över det jag åstadkommi­t. Framför allt är jag nöjd med framgångar­na inom skolan. När jag tillträdde 2015 var det ganska rörigt på skolområde­t. Men med den nya skolorgani­sationen och projektet Ett lärande Väsby har kommunen gått från ett bottenläge till toppresult­at. Det är en fantastisk utveckling, säger Hillevi Engström.

– Nya politiker vill styra på nytt sätt och har nya idéer. Jag har inga hard feelings över att jag får sluta, även om det kom lite oväntat, säger hon. Vad ska du göra nu? – Jag vet faktiskt inte riktigt. Jag ska ställa mig till arbetsmark­nadens förfogande som det heter.

Du har ju slutat en gång tidigare och kommit tillbaka. Kan det hända igen?

– Det skulle vara tredje gången gillt i så fall, säger hon och skrattar. Man ska aldrig säga aldrig, men nuvarande styre (Väsbyallia­nsen) önskar ett nytt sätt att styra och leda än det jag bedrivit.

Lindahl blir tillförord­nad

– Jag säger aldrig nej, det händer jättebra grejer i Väsby. Det finns en småstadskä­nsla och stolthet i Väsby som bygger på människorn­a, ett starkt civilsamhä­lle och företagarn­a. Det har inte så mycket att göra med vilka politiker som för tillfället styr.

Biträdande kommundire­ktör Per-Ola Lindahl går nu in som tillförord­nad tills att en ny kommundire­ktör är rekryterad.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER/ARKIV ?? SLUTAR. Hillevi Engström får sluta som kommundire­ktör i Upplands Väsby. ”Det kom ganska oväntat,” säger hon.
FOTO: MICHAEL FOLMER/ARKIV SLUTAR. Hillevi Engström får sluta som kommundire­ktör i Upplands Väsby. ”Det kom ganska oväntat,” säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden