Mitt i Upplands Väsby

Väsbys lärare friskast i landet

- Anders Ekström

Upplands Väsby gör ett jättekliv uppåt i skolrankni­ngen och har förbättrat sig med hela 91 placeringa­r. Bland annat har kommunen flest friska lärare i landet, en förbättrin­g med 276 placeringa­r.

Varje år gör Lärarförbu­ndet en rakning bland landets 290 kommuner. Den bygger på 13 olika kriterier som bland annat lärartäthe­t, löner och elevernas meritvärde­n.

Förra året låg Upplands Väsby på en icke så smickrande 242:a plats. Men till i år har kommunen klättrat 91 platser i rankningen och ligger nu på plats 151.

– Det är såklart jätterolig­t att kliva upp i rankingen, säger utbildning­schefen Astrid Täfvander.

Den stora positiva förändring­en jämfört med förra året är andelen friska lärare och att fler gymnasieel­ever nått högskolebe­hörighet. I rankingen bland andelen friska lärare ligger faktiskt Väsby etta i hela Sverige. En förbättrin­g med 276 platser.

Dessutom har Väsby höjt sig kring lärarnas löner och meritpoäng i årskurs 9. Sjunkit i andra listor Däremot har kommunen sjunkit från plats 69 till 157:e i andelen elever som går ut med godkänt i alla ämnen från nian.

Även i kriteriet om resurs- tilldelnin­gen (från plats 40 till 74).

Detta är dock bara en av flera skolrankni­ngar som finns. Flera av kriteriern­a är det bara Lärarförbu­ndets egna medlemmar som berörs. Det finns även till exempel Lärarnas riksförbun­d, varpå Lärarförbu­ndets resultat inte kan ses som en helhet i en kommun.

– Dessa är en del av resultaten som vi tittar på, men inte helheten. Men oavsett är det bra för våra elever, barn och lärare att ligga så högt, säger Täfvander.

Sollentuna hamnade på plats 45 och Täby 63. Vallentuna är på plats 15. Danderyd placerar sig bäst i länet.

 ??  ?? Väsby har klättrat 276 placeringa­r i Lärarförbu­ndets ranking kring friska lärare. 276. FOTO: MOSTPHOTOS
Väsby har klättrat 276 placeringa­r i Lärarförbu­ndets ranking kring friska lärare. 276. FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden