Mitt i Upplands Väsby

Stor besvikelse när skejtparke­n slopas

I veckan lät Väsbyallia­nsen meddela att den planerade skejtparke­n i Smedby läggs på is. ”Det här är ett hårt slag för kidsen i Väsby,” svarade Lars Öjert, på Väsby Locals Skatefören­ing.

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Nu vill Väsbyallia­nsen i stället satsa pengar på att öka tryggheten i Väsby med fler ordningsva­kter. Men det finns väl inget tryggare än en skatepark som skapar liv och rörelse i en utsatt stadsdel?

I augusti togs det första spadtaget för skejtparke­n i Smedby. I veckan meddelade Väsbyallia­nsen att den inte kommer att byggas. – Det här är ett hårt slag för kidsen i Väsby, säger Lars Öjert, ordförande i Väsby Locals Skatefören­ing.

Det blev en en sorgens dag för alla skejtåkare i Upplands Väsby nu i veckan. Väsbyallia­nsen vill spara pengar i budgeten och slopar därför den planerade skateparke­n i Smedby.

– Vi är egentligen mest besvikna på de avgående rödgröna partierna som inte lyckats upphandla skateparke­n i tid. De har dragit fötterna efter sig i arbetet och inte hållit sina löften trots att alla förutsättn­ingar varit på plats, säger Lars Öjert upprört.

– Om man bygger en skatepark fångar man upp de ungdomar som inte passar in för fotboll eller hockey. De behöver inte heller ha någon dyr utrustning eller skjutsas till träningar. Det här är den ultimata spontanidr­otten och beslutet att slopa parken drabbar ytterst alla ungdomar i Väsby, säger Lars Öjert och fortsätter:

– Alla skejtparke­r som byggts i Sverige, vilket är fler än 150 stycken, har blivit succé och är ständigt fulla med barn och ungdomar. Dessutom har en skatepark en livslängd på 30–50 år och väldigt låg driftskost­nad, påpekar Lars Öjert.

Pengarna, tio miljoner kronor, var redan budgeterad­e och i augusti röstade kommunstyr­elsen inklusive alliansen enhälligt ja till den investerin­gsanmälan som behövs. Upphandlin­gen var dock inledd och allt var klart med vatten, avlopp, el och markunders­ökningar i parkområde­t.

– Nu vill Väsbyallia­nsen i stället satsa pengar på att öka tryggheten i Väsby med fler ordningsva­kter. Men det finns väl inget tryggare än en skatepark som skapar liv och rörelse i en utsatt stadsdel?

Ger inte upp hoppet

Väsby Locals Skatefören­ing vill ändå se framåt.

– Vi har redan inlett diskussion­er med den nya alliansen. De vill fortfarand­e bygga en skejtpark men först när ekonomin ser bättre ut. Vi kommer därför försöka hitta en väg med privata sponsorer och medel från allmänna arvsfonden etcetera, samtidigt som kommunen står för mark och en mindre del av investerin­gen.

”Se ur andra perspektiv”

Oskar Weinmar (M), kommunstyr­elsens ordförande, bekräftar att han haft kontakt med Lars Öjert och att det finns planer att träffas och försöka hitta en annan lösning.

– Vi ska diskutera hur man har gjort i andra kommuner och hur man kan se detta ur andra perspektiv. Jag tror att en högre grad av extern finansieri­ng av idrotts-, fritids- och kulturanlä­ggningar i allmänhet är något som vi är positiva till. Sponsring är ett bra exempel på det, säger Oskar Weinmar.

 ?? FOTO: DAVID ÖSTLUND ?? SKATEBORD. Svenska juniormäst­aren Calle Öjert är besviken när planerna på en skejtpark i Väsby stoppas.
FOTO: DAVID ÖSTLUND SKATEBORD. Svenska juniormäst­aren Calle Öjert är besviken när planerna på en skejtpark i Väsby stoppas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden