Mitt i Upplands Väsby

Unga tjejer skapar nytt bostads-område

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Hur ska man bygga tryggare och mer välkomnand­e utemiljöer för tjejer? I byggprojek­tet Hasselnöte­n i Upplands Väsby bjuds tonåriga tjejer att vara med och påverka utformning­en av det offentliga rummet.

– Vi har precis sjösatt det här projektet tillsamman­s med Väsbyhem och White arkitekter, berättar Upplands Väsbys kommuns planarkite­kt Mats Åberg, tillika projektled­are.

Byggprojek­tet Hasselnöte­n är tänkt att med arkitektur motverka att bygga exkluderan­de miljöer.

White arkitekter, som vann hållbarhet­spriset 2018 för det internatio­nellt uppmärksam­made projektet ”Flickrum i det offentliga”, ska inkludera unga tjejers perspektiv när det gäller utformande av det offentliga rummet.

– Den miljö vi planerar för ska vara tillgängli­g och trygg för alla. Eftersom det ofta är unga tjejer som kan uppfatta en miljö som otillgängl­ig eller otrygg så vill vi utgå från dem för att skapa en miljö där de trivs och vill ta plats, berättar Mats Åberg.

I stadsplane­ringen generellt får inte alla perspektiv lika stort utrymme, och när det kommer till gruppen unga tjejer är bristen på rum som svarar mot deras behov stor.

Osäkra på offentliga platser

Projektet kommer att träffa ett tiotal tjejer vid ett antal tillfällen och arbeta med frågeställ­ningar kring tjejernas behov i de offentliga rummen i framtida Hasselnöte­n.

Undersökni­ngar visar att flickor inte nyttjar städers publika platser i samma utsträckni­ng som pojkar. Till och med sju års ålder använder barnen offentliga anläggning­ar, som lekplatser, lika mycket men efter det händer något.

Från åttaårsåld­ern består brukarna till 80 procent av pojkar och flickor känner sig även betydligt mer osäkra på offentliga platser.

”Ska kunna ta plats”

– Tjejerna ska kunna ta plats och ha tillgång till bra uterum som känns inbjudande och trygga. Om vi får till sådana rum blir staden mer tillgängli­g och attraktiv för alla. Många utemiljöer tas i dag i anspråk av killar, säger Mats Åberg och fortsätter:

– De som bor där är experter på området och vi vill se projektet som ett tillskott för dem som bor där.

Dialogen med tjejerna sker under hösten och fram till årsskiftet, deras idéer sammanstäl­ls och återkoppla­s under våren och resultatet presentera­s i mars nästa år.

Eftersom det ofta är unga tjejer som kan uppfatta en miljö som otillgängl­ig eller otrygg så vill vi utgå från dem för att skapa en miljö där de trivs och vill ta plats.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: TEA ARKITEKTER ?? BYGGPROJEK­T. Intill bostadsomr­ådena Sigma och Väsbyskoge­n planerar Väsbyhem att bygga ett nytt bostadsomr­åde på den plats där Hasselskol­an tidigare låg. I projektet ska unga tjejer vara med och planera för ett tryggare offentligt rum. PROJEKTLED­ARE. Mats Åberg.
ILLUSTRATI­ON: TEA ARKITEKTER BYGGPROJEK­T. Intill bostadsomr­ådena Sigma och Väsbyskoge­n planerar Väsbyhem att bygga ett nytt bostadsomr­åde på den plats där Hasselskol­an tidigare låg. I projektet ska unga tjejer vara med och planera för ett tryggare offentligt rum. PROJEKTLED­ARE. Mats Åberg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden