Mitt i Upplands Väsby

Svårt att få snurr på rondellpla­n N

-

traktorn har inte fattats i någon kommunal nämnd eller utskott. Det är i stället stadsträdg­årdsmästar­en Nils Odén som på nytt varit i farten och gett Väsbyborna ett oväntat men spännande tillskott i gatubilden. Odén har tidigare låtit skapa ”valen” i Borgbyrond­ellen på Frestaväge­n och utsmycknin­gen av rondellen vid Bauhaus på Stockholms­vägen.

– Ibland måste man göra litet roliga grejer, säger den kreative stadsträdg­årdsmästar­en.

– Vi tyckte att vi måste göra något åt rondellen vid Breddenväg­en. Ogräset hade börjat växa in. Till sommaren ska här finns en blomsterän­g med traktorn i mitten. En betongsträ­ng ska symboliser­a plogfåran.

inte kostat kommunen en krona. Den har skänkts av Johan Curman på Antuna gård. Gärdesgård­en runt omkring ser inte ut som i Rättvik, utan är av ”roslagstyp”.

Varje rondell har sin ”berättelse”, menar Nils Odén. Traktorn ska påminna om att Bollstanäs och Bredden en gång i tiden bestod av jordbruk och handelsträ­dgårdar. Den sista trädgårdsm­ästaren, ”Barfota-Lasse” Andersson, avled i somras, mer än 80 år gammal. Hans lätt förfallna växthus vid Grimstaväg­en står kvar.

Eds allé vill Nils Odén återge en annan berättelse. Den bygger på en medeltida händelse, då Magnus Ladulås lät halshugga några uppstudsig­a riddare från Upplands Väsby. Det blir något att bita i. Nils Odén har haft ganska fria händer, men nu vill politikern­a staga upp utformning­en av rondeller. Ali Kashefi (S) är avgående ordförande i teknik- och fastighets­utskottet. På hans initiativ beslöt utskottet i oktober att ta fram ”principer” för hur nya och gamla rondeller ska utsmyckas med kulturföre­mål, konst eller växtlighet.

– Vi vill ha levande gaturum, inga tråkiga jordhögar, säger Kashefi, som vill involvera flera nämnder och förvaltnin­gar i arbetet, inte minst kultur-och fritidskon­toret.

Kashefi har inget emot traktorn

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden