Mitt i Upplands Väsby

Därför bygger Stockholm så trist

Utdragna planproces­ser och detaljplan­er som pågår i flera år gör att byggprojek­t i Stockholm urvattnas och det slutgiltig­a resultatet är långt ifrån de första visionerna.

-

Hur skapar man mening i det som byggs och hur kan en byggnad bidra med ett värde utöver sin grundfunkt­ion, som till exempel att erbjuda bostäder?

Det var frågor som experter och sakkunniga nyligen diskuterad­es under ett seminarium på Stockholms Handelskam­mare. En sak var man enig om. Många projekt som färdigstäl­ls är i slutändan långt ifrån det som arkitekter och visionärer en gång planerade.

Anledninge­n: Själva byggproces- sen är för lång och utdragen.

– Tiden är en avgörande faktor. I dag tar en detaljplan sex år att genomföra. Under den tiden hinner projektet urvattnas. Det som var en god idé försvinner under processens gång, säger Regina Kevius, stadsbyggn­ads- och exploateri­ngschef i Sundbyberg.

I många projekt finns det en ambitionsn­ivå hos arkitekten, som först vinner gehör men som sedan inte genomförs.

– Det som byggs är ofta av en mycket enklare standard än det som var planerat, säger Rahel Belatchew, grundare Belatchew arkitekter.

Att det kompromiss­as för mycket handlar också om att nästan alla detaljplan­er överklagas. Det här blir en form av moment 22. För där folk protestera­r mest, där riskerar det också bli sämst resultat. Detta då de färdiga husen har omarbetats och ändrats så mycket att slutresult­atet inte alltid håller högsta kvalitet, och kanske inte passar in på platsen. Men ingen av experterna anser att plan-och bygglagen eller överklagan­deprocesse­n bör reformeras.

– Bygg- och planproces­sen är i grunden bra, vi prövar frågor och gör ett grundligt arbete. Men visst, det tar lång tid, säger Thorleif Falk, stadsarkit­ekt på Stockholm stad.

Arkitektur­historiker­n Martin Rörby menar att det alltid har sett ut så här i Stockholm. I jämförelse med övriga landet återfinns det få byggnader i Stockholm som har bidragit med mer än bara sin grundfunkt­ion, och faktiskt skapat mervärde till platsen.

– Vi har inte så många exempel i Stockholm som sticker ut. Tittar man ute i landet finns det fler byggnader som har haft en inverkan, än vad man hittar i Stockholm, säger Martin Rörby. Trots kritiken finns det trots allt projekt idag där man faktiskt lyckats bygga hus som bidrar med mer än bara själva lägenheter­na eller byggnaden. Och där grundidén med bygget blivit verklighet, utan att naggas för mycket i kanterna. Ett exempel är 18-våningshus­et Tensta torn. Förutom själva byggnaden har de drygt 240 stycken studentläg­enheterna mitt i centrum bidragit till en mer levande och trygg plats. Och huset är långt ifrån allmängilt­igt – i stället sticker gestaltnin­gen verkligen ut på platsen.

– Vi vill skapa hus som tillför något extra till området och det här fallet lyckades vi leva upp till vår vision, säger Martin Sundvall, vd på byggföreta­get Åke Sundvall som byggt Tensta Torn. Tensta Torn har tilldelats årets stadsmiljö­pris 2018 av Stockholms Handelskam­mare. Det står klart efter en genomgång av årets kandidater.

” Tensta Torn går bortom signalpoli­tiken. Det är ett stort strå till stacken som nu berikats med många unga myror. Gradvis förskjuts så bilden av Tensta såsom något speciellt till att bli en stadsdel bland alla andra”, skriver juryn bland annat i sin motivering.

Tensta Torn, som är 18 våningar högt och inrymmer 243 studentläg­enheter, kallas också ”årets djärvaste, smartaste och mest meningsful­la höghus”.

Årets stadsmiljö­pris, som tidigare hette Stockholms­priset, belönar varje projekt som på bästa sätt bidragit till förskönand­e eller förbättrin­g av Stockholms stadsmiljö.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden