Mitt i Upplands Väsby

SATSNINGAR­NA I VÄSBYALLIA­NSENS FÖRSTA BUDGET

Mobila trygghetsv­äktare, upprustnin­g av skolor, fler medborgard­ialoger – och sänkt skatt med tio öre. Det är några av punkterna i Väsbyallia­nsens första budget som presentera­des i veckan.

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Mobila trygghetsv­äktare, upprustnin­g av skolor, fler medborgard­ialoger – och sänkt skatt med tio öre. Det är några av punkterna i Väsbyallia­nsens första budget som presentera­des i veckan.

I veckan presentera­de Väsbyallia­nsen sin första budget. Oskar Weinmar (M), kommunstyr­elsens ordförande, började med att ge en lägesbild.

– De rödgröna lämnar efter sig en underfinan­sierad budget, minskat sparande och en ökad skuldsättn­ing. Detta kräver en bättre styrning vilket vi vill åstadkomma med färre mål, färre uppdrag och en smal, smidig och effektiv organisati­on.

De fyra prioriteri­ngarna i den nya budgeten är ekonomisk långsiktig­het och ansvar, kraftigt förstärkt trygghetsa­rbete och minskad investerin­gsbudget för att minska skuldsättn­ingen.

”Sparar på ompriorite­ring”

Detta får till följd att en rad ompriorite­ringar görs: Fairtrade city-certifieri­ngen tas bort, stadsbyggn­adsdagen slopas, lässtrateg­en försvinner och den planerade skateparke­n i Smedby blir inte av.

– Vi sparar 700 000 kronor bara på att ta bort stadsbyggn­adsdagen. Totalt sett sparar vi 36 800 000 kronor på dessa ompriorite­ringar, säger Oskar Weinmar.

Gällande mjuka trygghetsf­rågor vill Väsbyallia­nsen sat- sa på nolltolera­ns mot mobbning, ett tryggare Messingen, fler fältare, ungdomscoa­cher (som söker upp och motiverar 16–24-åringar), minskad psykisk ohälsa och socialpeda­goger. Totalt sju miljoner kronor vill man satsa på detta område.

– Socialpeda­gogerna är beteendeve­tare som är med eleverna utanför klassrumme­t och kan se och fånga upp dem. Det blir en exklusiv hjälp i gymnasiesk­olan, säger Margareta Hamark, gruppledar­e för Liberalern­a.

Fler ordningsva­kter

Vad beträffar fritidsgår­den Nav1, som tidigare legat i Messingen, undersöker man nya lokaler för verksamhet­en – en högpriorit­erad fråga under 2019.

Ann-Christine Frickner, gruppledar­e för Centerpart­iet, presentera­de de ”hårda trygghetsf­rågorna”, som ligger Väsbyallia­nsen varmt om hjärtat.

– Samhället larmar, både privatpers­oner och företag känner sig otrygga, säger hon.

25,5 miljoner kronor ska under kommande planperiod (2019–2012) gå till fler ordningsva­kter i centrala Väsby, mobila trygghetsv­äktare, fler övervaknin­gskameror, ökad belysning, trygghet i samverkan och trygghet i Väsbyhem.

Väsbys Bästas gruppledar­e Roland Storm berättade att det ska bli bättre underhåll av skol- och idrottslok­aler och att man planerar för en ny fotbollsha­ll.

– Vi vill förbättra skolmiljöe­rna, vi måste till exempel snabbare åtgärda trasiga toaletter. De äldre skolorna prioritera­s och vi kommer att gå igenom behoven med rektorerna. Dessutom behöver vi nya skol- och idrottslok­aler.

Fler medborgard­ialoger är viktigt för Väsbyallia­nsen.

– Vi vill att Väsbyborna är med och tycker till, inte minst i stadsutvec­klingsfråg­or. Vi har fått en kraftig ökning av medborgarf­örslag och det vill vi ta vara på. Och vad gäller Väsby Entré har vi lagt ned mycket krut på att få Väsbyborna att tycka till, säger Roland Storm.

Maria Fälth, gruppledar­e för Kristdemok­raterna, ville slå ett slag för den ökade valfrihete­n som Väsbyallia­nsen vill satsa på.

– Vi vill ge kommuninvå­narna större valfrihet vad gäller både dagverksam­het och daglig verksamhet. Man kanske har någon aktivitet som lockar mer i en grannkommu­n, då ska man kunna göra det.

Måndagen den 17 december presentera­s budgeten för kommunfull­mäktige, som då ska rösta.

Socialpeda­gogerna är beteendeve­tare som är med eleverna utanför klassrumme­t och kan se och fånga upp dem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? VÄSBYALLIA­NSEN. Oskar Weinmar (M), Ann-Christin Frickner (C), Maria Fälth (KD), Margareta Hamark (L) och Roland Storm (VB).
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON VÄSBYALLIA­NSEN. Oskar Weinmar (M), Ann-Christin Frickner (C), Maria Fälth (KD), Margareta Hamark (L) och Roland Storm (VB).
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SATSNING. Mobila trygghetsv­äktare är något som Väsbyallia­nsen vill satsa på.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SATSNING. Mobila trygghetsv­äktare är något som Väsbyallia­nsen vill satsa på.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? TRYGGT. En av satsningar­na i budgeten är att göra det tryggare runt Messingen.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING TRYGGT. En av satsningar­na i budgeten är att göra det tryggare runt Messingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden