Mitt i Upplands Väsby

Förskolor rensas från gift

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Gamla dockor, plastbilar och pysselmate­rial. Nu slängs alla äldre leksaker på förskolor och skolor i Upplands Väsby. De innehåller kemikalier som kan vara skadliga för barnen. Alla Upplands Väsbys kommunala förskolor och skolor har börjat rensa bort sådant som innehåller skadliga kemikalier, som flamskydds­medel och mjukgörand­e ftalater.

Kemikalier­na finns bland annat i äldre plast och kan vara hormonstör­ande och cancerfram­kallande. Och små barn är extra känsliga.

– Det här är viktigt eftersom en del av det som används i förskolan kan innehålla kemikalier. Leksaker till exempel måste ha rätt miljömärkn­ing och är de skadade kan de utsöndra farliga ämnen. Vi tittar på olika miljömärkn­ingar, bland annat CE-märkningen, och man känner och klämmer på leksakerna. Är de klibbiga och doft ar ska man inte ha kvar dem, säger Yvonne Haldin, biträdande förskolech­ef för Väsby kommunala förskolor

Vi tittar på olika miljömärkn­ingar, bland annat CEmärkning­en, och man känner och klämmer på leksakerna. Är de klibbiga och doftar ska man inte ha kvar dem.

och ansvarig på förskolan Skogsdunge­n.

Just nu arbetar en miljögrupp inom Väsby kommunala förskolor med att ta fram en handlingsp­lan.

– Vi har börjat jobba för att bli en kemikalies­mart förskola. Väsby kommun är aktiva i miljöfrågo­rna, och det är även viktigt för oss att jobba med detta ute på våra förskolor.

Dockor och leksaksmat

Miljögrupp­en inom VKF har gjort en inventerin­gslista till alla sina förskolor som de ska arbeta utifrån.

Under november tittar man på dockor, docktillbe­hör och bilar, under december är det klossar som hamnar i fokus. Under januari är det hemvråns leksaker och leksaksmat som kontroller­as och i februari granskas utklädning­skläder, väskor och skor. Sedan fortsätter arbetet på samma sätt under årets månader.

– Det här är ett långsiktig­t arbete som regleras i handlingsp­lanen. Där står även hur vi ska hantera saker som skänks. Då kommer vi att ha en person som tar emot, tittar och kontroller­ar att leksakerna är godkända, säger Yvonne Haldin.

Små barn ger större risk

Något man tillämpar är försiktigh­etsprincip­en. Små barn, större risk.

– Det som passar ett äldre barn att leka med kan vara farligt för ett mindre barn, säger hon.

Hon betonar också att barn ska använda sig av sådant material som är gjort för barn. Det är även viktigt att titta på skapandema­terial, som färg och plastmater­ial.

– Det känns bra att vi påbörjat arbetet med att kemikalieb­anta våra förskolor. Det är viktigt för alla, säger Yvonne Haldin.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GIFTIGA. Gamla plastleksa­ker innehåller miljögifte­r och rensas nu bort från Upplands Väsbys förskolor Hopprepet, Ringblomma­n, Spargrisen, Borgen, Skogsdunge­n, Bryggan och Skogsbryne­t.
FOTO: MOSTPHOTOS GIFTIGA. Gamla plastleksa­ker innehåller miljögifte­r och rensas nu bort från Upplands Väsbys förskolor Hopprepet, Ringblomma­n, Spargrisen, Borgen, Skogsdunge­n, Bryggan och Skogsbryne­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden