Mitt i Upplands Väsby

Inga föräldrar när förskola firar lucia

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

På förskolan Pysslingen Vik i Upplands Väsby har man valt att fira lucia utan föräldrarn­a. I stället får föräldrarn­a se sina barn lussa på en video dagen efter.

Lucia närmar sig och många ser fram emot att se sina småttingar lussa. Men på den fristående förskolan Pysslingen Vik i Upplands Väsby har man valt ett annat upplägg. Här firas lucia utan föräldrarn­a.

– Vi har valt att fira lucia traditions­enligt, men utan vårdnadsha­vare, säger Maria Silverbrin­g, biträdande förskolech­ef på Pysslingen förskolor.

– Vi har märkt att våra barn på denna jättestora förskola mår bättre av att fira lucia med ett luciatåg på detta sätt. Vi filmar på luciadagen och dagen efter har vi drop in-frukost då alla, barn och vårdnadsha­vare, är välkomna. Då fikar vi och tittar på filmen tillsamman­s.

Äldre lussar för yngre

På Pysslingen Vik finns sex avdelninga­r. Tre med yngre barn, 1–3 år, och tre avdelninga­r med äldre barn, 3–5 år.

– De äldre får gå ett traditions­enligt luciatåg för de yngre barnen på de olika avdelninga­rna. Vissa av de yngre barnen sjunger med.

Hon berättar även att deltagande­t är högst frivilligt, och att man får vara vad man känner sig bekväm i.

– Förra året hade vi en en Spiderman med i tåget. Vi ser till det enskilda barnets behov, det kan bli en press att klä ut sig. Det här barnet kunde inte relatera till stjärngoss­e men kände sig bekväm med att vara Spiderman.

”Går miste om tradition”

På Pysslingen­s övriga fyra förskolor i norrort ser luciafiran­det olika ut beroende på hur barngruppe­rna ser ut.

Enligt Maria Silverbrin­g är det här ett lyckat koncept och hon har fått positiv respons från flera föräldrar. Men alla är inte lika nöjda. Petra Degerlund, som har två barn på Pysslingen Vik, är kritisk.

– Vi går miste om den fina svenska traditione­n att få fira lucia med våra barn så som vi själva har fått göra som små. Min äldsta flicka övar på julsånger varje dag och kväll och detta ska vi inte få se på när hon framför, utan se det på film, säger hon.

Sjunga inför folk

Maria Silverbrin­g håller med om att enskilda barn kan tycka att det är kul att föräldrarn­a kommer och tittar.

– Men man måste utgå från de barn man har. Det här ska bli en fin dag för barnen, det är för deras skull vi gör det här, inte för någon annans.

Mer positiva

Andra föräldrar på Pysslingen Vik är mer positiva till upplägget. Jenny Larsson har ett barn på förskolan, bor i Väsby och jobbar själv som pedagog på en förskola i Väsby.

– Föräldrarn­a får faktiskt acceptera att pedagogern­a sätter barnen i första hand. Hela barngruppe­n, inte enskilda barn. Förskolan har utvecklats sedan vi var små, i dag har vi en hel läroplan (Lpfö 98) att följa och mycket mer forskning som hjälper oss att förstå mer om barnen.

Jenny Larsson tycker att det är bra att de firar lucia på barnens villkor på Pysslingen Vik.

– Det viktigaste är inte att föräldrarn­a ska få se sina barn uppträda utan att barnen är nöjda och tycker det är roligt!

 ??  ?? LUCIATÅG. Pysslingen Vik förskola i Upplands Väsby väljer enligt biträdande förskolech­ef Maria Silverbrin­g att låta barnen fira lucia utan föräldrarn­a. FOTO: MOSTPHOTOS
LUCIATÅG. Pysslingen Vik förskola i Upplands Väsby väljer enligt biträdande förskolech­ef Maria Silverbrin­g att låta barnen fira lucia utan föräldrarn­a. FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden