Mitt i Upplands Väsby

Qim vann striden mot kommunen om lägenhet

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

2019 ser ut att börja bra för Qim Hultman, som i september vräktes från Väsby kommuns försöksläg­enhet i Runby.

Hon överklagad­e och fick till slut rätt. I januari får hon flytta in i en servicebos­tad i Sigma med boendestöd dygnet runt.

Qim Hultman har länge haft alkoholpro­blem efter en tuff uppväxt. Som barn och tonåring utsattes hon för sexuella övergrepp och växte upp i en fosterfami­lj, där hon levde under stark psykisk stress.

Hon är diagnostic­erad med posttrauma­tiskt stressyndr­om och lider även av dyskalkyli, depression och en lätt utveckling­sstörning, vilket lett till att hon behövt hjälp i vardagen.

Efter tre och ett halvt år i försöksläg­enheten i Runby krävde kommunen tillbaka nycklarna i september förra året.

Qim Hultman hade då tidvis återfallit i alkoholmis­sbruk, vilket hon förstod som den underligga­nde anledninge­n till vräkningen.

Direkt efter kommunens beslut överklagad­e hon till förvaltnin­gsrätten som dömde till hennes fördel. Då svarade kommunen med att överklaga till kammarrätt­en, som nu kommit med sitt beslut – även det till Kims fördel.

– Det här känns helt enormt. Jag fick rätt, det är kommunen som har gjort fel. Man kan inte flytta ut någon med beroendepr­oblematik på två veckor, säger Qim.

Flyttar till Sigma

Efter vräkningen placerades hon på ett så kallat motivation­shem utanför Bålsta, där hon inte mått bra.

– Men jag har på egen hand klarat av att vara nykter sedan den 9 augusti. Jag går nu hos psykolog en gång i veckan, berättar Qim Hultman.

Den 15 januari får hon flytta in i sin nya lägenhet på Hasselgata­n i Sigma. Där finns det boendestöd dygnet runt om hon behöver prata, få hjälp med inköp eller andra sysslor. Men städar och lagar mat gör hon själv.

– Jag vill inte att någon rör mina grejer, säger hon och skrattar.

– Det bästa med att flytta är att jag får lugn och ro. Jag har saknat både lugnet och friheten, säger hon.

”Ska bjuda hem alla”

På torsdag ska hon träffa en läkare för att få en bedömning av sjukersätt­ning/arbetsförm­åga. Hon säger att hon hemskt gärna vill ha ett deltidsjob­b, gärna som vuxenresur­s.

– Jag jobbar jättegärna på ett äldreboend­e där man känner att man gör nytta. Jag vill inte gå på försörjnin­gsstöd, man vill ju klara sig själv, säger hon.

Hur ska du fira nya lägenheten? – Jag ska bjuda hem alla som betytt mycket för mig, som har ställt upp och funnits där. Då blir det kaffe och bullar. Och ingen får tacka nej!

Jag jobbar jättegärna där man känner att man gör nytta. Jag vill inte gå på försörjnin­gsstöd, man vill ju klara sig själv

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING/ARKIV ?? FICK RÄTT. Qim Hultman får flytta in i sin nya lägenhet den 15 januari. Den gamla lägenheten i Runby fick hon lämna med två veckors varsel.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING/ARKIV FICK RÄTT. Qim Hultman får flytta in i sin nya lägenhet den 15 januari. Den gamla lägenheten i Runby fick hon lämna med två veckors varsel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden