Mitt i Upplands Väsby

FÖLJ BÄVERNS SPÅR I VÄSBY

Snart faller trädet i Frestabäck­en, efter att gnagardjur­en varit i farten – vi går på safari med Henrik de Joussineau.

- Text: Anders Ekström

Är ett träd över en viss diameter så gnager den av större delen av trädet och låter sedan vinden sköta jobbet.

NATURUPPLE­VELSE. Gnagarna förgyller faunan i kommunen: ”Vi måste hålla uppsikt”

O m du ser en avgnagd asp eller björk är du på rätt spår. Dessa träd, och i viss mån klibb-al och sälg, är nämligen bäverns stora favoriter.

Runtom bland Väsbys sjöar och större vattendrag finns den mörkbruna gnagaren och lämnar sina karaktäris­tiska spår efter sig.

Ett av dessa spår finns längs med Väsbyån. En halvt avgnagd asp strax bortom stationsom­rådet. På en natt kan ett normalstor­t träd avverkas av bävern.

– Den här fotar jag och gör en händelsera­pport på. Vi måste hålla koll att trädet inte välter, säger Henrik de Joussineau som är naturvårda­re på kommunen.

Länge utrotad

Bävern var länge utrotad i Sverige, men planterade­s in igen från 1922. Sedan dess har stammen återhämtat sig och finns nu i hela Sverige. Så även i Upplands Väsby. Uppskattni­ngsvis finns det 130 000 bävrar i hela landet.

– Vi har konstatera­t förekomst vid bland annat Väsbyån, Mälaren, Norrviken och Frestabäck­en, fortsätter de Joussineau.

Vi tar en kommunbil och åker vidare till just Frestabäck­en, som ligger strax väster om stadsdelen Fresta. Kylan har gjort att en tunn is ligger på bäcken och där vattnet väl syns är det väldigt stilla.

– Det ser uppdämt ut. Du ser, det är mycket vatten här men inget flöde. Vi måste hålla uppsikt så det inte svämmar över.

Fördämmer vattendrag

Det är med största sannolikhe­t bävern som varit framme och stoppat flödet för att bilda en damm. Detta för att lättare kunna hitta mat och få mer lugn i vattnet. Av kvistar, grenar och slam byggs fördämning­arna och deras bon (hydda).

Anledninge­n till att de gnager på träd är att deras tänder måste slipas ner, för att äta barken och få byggmateri­al.

– Deras tänder växer oavbrutet och de behöver nöta ner dem konstant. Är ett träd över en viss diameter så gnager den av större delen av trädet och låter sedan vinden sköta jobbet. Tunnare stammar släpar de själva ner i vattnet, säger Henrik de Joussineau.

Vi åker vidare längs med bäcken och kommer ner till södra delen av Frestabäck­en, vid Norrvikens norra ände. Likt längre upp finns det två fördämning­ar och spår av bäverns framfart. Trots att den i viss mån orsakar extra arbete är kommunen glada att den finns här.

– Bävern är en trevlig naturupple­velse och bidrar till bland annat flödesförd­röjning och vattenreni­ng. Bävrar är också viktiga för biologisk mångfald då deras dämmen gör landskapet mer varierat och skapar bättre förutsättn­ingar för arter som är beroende av vatten.

”Kan medföra utmaningar”

Men det gäller att hålla koll på dess irrationel­la framfart.

– Den kan såklart medföra utmaningar såsom översvämni­ngar som kan orsaka skador på infrastruk­tur, odlingar och skogar. Även att dämmena hindrar fisken att vandra fritt i vattendrag.

– Det kan hända att vi måste störa den och kanske riva dämmena eller deras hydda. Man har då en dialog med länsstyrel­sen, och måste ha ett speciellt tillstånd, för att göra så lite skada som möjligt på djuret.

Men sannolikhe­ten att se den är liten. Bävern är ett nattdjur och oftast väldigt skygg, även om den blivit mer van med människan när den bor nära tätorten.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? FÖRDÄMT. Henrik de Joussineau inspektera­r en fördämning i Bollstanäs som bävern gjort. Det tar bävern ungefär en natt att gnaga så mycket som på runda bilden. Detta träd återfinns längs med Väsbyån, några stenkast från stationen.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM FÖRDÄMT. Henrik de Joussineau inspektera­r en fördämning i Bollstanäs som bävern gjort. Det tar bävern ungefär en natt att gnaga så mycket som på runda bilden. Detta träd återfinns längs med Väsbyån, några stenkast från stationen.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ÅRET RUNT. Bävern går inte i ide, utan är vaken året runt. Genrebild.
FOTO: MOSTPHOTOS ÅRET RUNT. Bävern går inte i ide, utan är vaken året runt. Genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden