Mitt i Upplands Väsby

Väsbytjej kan bli årets Sverigefin­ne

- Louise Bornhall

Allt fler utsätts för bilrån i hemmet eller ute på stan i norra Stockholm. Nu ska polisen jobba tillsamman­s mot rånvågen.

Sedan i våras har bilrån i hemmet ökat, tillsamman­s med bilrån som sker ute på stan, enligt polisen.

– Man går hem till folk när de är hemma i syfte att tillgripa bilnycklar, eller tilltvinga­r sig en bil ute på en parkering eller dylikt. Ofta med våld, och vapen som en kniv eller pistol, säger Jonas Lund, operativ samordnare vid polisen.

– Vi jobbar med att kartlägga vad de här bilarna används till, om de används som verktyg vid andra brott eller om de skeppas utomlands.

Det är särskilt lokalpolis­områdena Täby, Sollentuna, Järfälla, och Vällingby som är utsatta.

Två häktade

Polisen håller just nu på att kartlägga omfattning­en av brotten för att få en bättre lägesbild, och har inlett en utökad samverkan mellan områdena.

Enligt Jonas Lund rör det sig om omfattande utred- ningar vid den här typen av brott. – Många gånger tror vi att det rör sig om organisera­d brottsligh­et, därför blir det stora ärenden och utredninga­r.

Enligt Jonas Lund är det mycket allvarligt.

– Det är en oerhörd kränkning för de som utsätts, när någon tränger sig in i ditt hem, ofta nattetid. I den aspekten är det ett väldigt grovt brott. Inbrott sker ofta dagtid när ingen är hemma, men nu är familjer med barn hemma när det här sker, säger han.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BILRÅN I HEMMET. Enligt polisen har bilrån i hemmet och på parkerings­platser ökat i norra Stockholm det senaste halvåret. Bilden är en genrebild.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BILRÅN I HEMMET. Enligt polisen har bilrån i hemmet och på parkerings­platser ökat i norra Stockholm det senaste halvåret. Bilden är en genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden