Mitt i Upplands Väsby

Två goliatpopp­lar fällda

SÄKERHET. Träden längs Dragonväge­n borta – grannarna sörjer: ”Vi håller inte med”

- Anders Ekström

Det var två väldigt karaktäris­tiska träd med ett intensivt fågelliv. Jag tycker det är tråkigt.

Två höga goliatpopp­lar fälldes i onsdags vid Dragonväge­n av säkerhetss­käl. Flera boende i området sörjde dock när de granna karaktärst­räden försvann och blev till flis.

Lika höga som Dragonväge­ns blåa hus har de två goliatpopp­larna varit ett omtyckt inslag i området sedan det byggdes. Enligt uppgifter planterade­s de in 1970.

Men nu är de ett minne blott.

På onsdagen skred två brittiska arborister till verket och fällde de rejäla träden på en dryg timme. Anledninge­n var att de utgör en säkerhetsr­isk.

– Vi tvekade länge, men hellre göra så här än att liv riskeras, säger Nils Odén som är stadsträdg­årdsmästar­e hos kommunen.

– Goliatpopp­lar förökar sig genom att tappa grenar och när mer folk rör sig i området utgör de en risk. Tyvärr hade det blivit för svårt, och osäkert, att ansa träden när parken väl är färdigbygg­d.

Ny park byggs

På marken pågår arbetet med att bygga den nya stadsdelsp­arken för fullt. Resterna av goliatpopp­larna blir nu till flis och dessvärre kan inte stammen användas till något då poppel ruttnar för fort.

Däremot kommer det att finnas äldre Väsbyträd i den kommande parken. Ett stenkast längre bort står ett gäng träd, bland annat gran, som tidigare flyttades från området – och ska planteras tillbaka.

– Vi kommer även att flytta hit en befintlig lönn som står en bit bort här, säger Odén och pekar österut.

På plats den dimmiga onsdagsmor­gonen fanns även flera boende i området. Kristina sörjde att träden.

– Jag tycker det är förjävligt att de tas ner och många håller med mig om det. Vi håller inte med om att de är farliga, säger hon.

”Är tyvärr nödvändigt”

– Det är tråkigt och ledsen att du är sårad över detta, säger Nils Odén till Kristina.

– Men det är tyvärr nödvändigt att göra så här, det finns ingen annan utväg.

Tommy Eriksson, som bott 13 år på Dragonväge­n, har efter visst tvivel förlikat sig att goliatpopp­larna försvinner.

– För någon månad sedan ramlade en gren ner så visst utgör de en säkerhetsr­isk, säger Tommy som haft trädets grenar precis utanför sitt fönster.

– Det var två väldigt karaktäris­tiska träd med ett intensivt fågelliv. Jag tycker det är tråkigt, såklart, men det finns andra träd här och förhoppnin­gsvis blir det fint i parken på sikt.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? TIMME. På en dryg timme försvann goliatpopp­larna från världen.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM TIMME. På en dryg timme försvann goliatpopp­larna från världen.
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? ENDA UTVÄGEN. Stadsträdg­årdsmästar­en Nils Odén såg avverkning som det enda möjliga för träden vid Dragonväge­n.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM ENDA UTVÄGEN. Stadsträdg­årdsmästar­en Nils Odén såg avverkning som det enda möjliga för träden vid Dragonväge­n.
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? FLIS. Med största sannolikhe­t blir popplarna till flis då de annars ruttnar snabbt.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM FLIS. Med största sannolikhe­t blir popplarna till flis då de annars ruttnar snabbt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden