Mitt i Upplands Väsby

Kritik när snabb

-

Kritiken lät inte vänta på sig när skip stop-tågen infördes för ett år sedan. Den utlovade ökningen av avgångar uteblev och i stället fick Rotebro, Häggvik, Norrviken och Ulriksdal glesare trafik.

– Ursprungst­anken med skip-stop, att införa ytterligar­e avgångar och att dessa skulle vara snabbtåg, är vi helt för. När resultatet däremot blev att det innebar turneddrag­ningar för de som reser från Rotebro station var det däremot en annan sak, säger Oskar Weinmar (M), kommunstyr­elsens ordförande och fortsätter:

– Vi tycker inte att snabbare resor för vissa i kommunen ska ske på bekostnad av minskade antalet avgångar för andra. Så det är med blandade känslor som vi ser detta. Snabbtågen på ostkustban­an (Märstagren­en) försvinner alltså i och med tidtabello­mläggninge­n som trafikverk­et ansvarar för i december 2019. Däremot behåller landstinge­t skip stop-trafiken på de sträckor där systemet har fungerat, som City-Nynäshamn.

– Restidsvin­sterna med skip stop är uppskattad­e till fem minuter från Upplands Väsby station till Stockholm City, vilket är positivt ur ett samhällsek­onomiskt perspektiv. Dock är det till nackdel för resenärer från de södra kommundela­rna som använder Rotebro station där turutbudet halverades, säger Shabnam Alinazari, trafikplan­erare på Upplands Väsby kommun.

Hon påpekar att i ett större perspektiv ökar möjlighete­n för fler resenärer att åka kollektivt i länet då tågen stannar vid varje station. Det skapar även möjlighete­r för framtida exploateri­ng och förtätning i stationsnä­ra lägen.

– Men för pendlare till och från Upplands Väsby station är restidsför­lusten såklart inte positiv. År 2017 hade Upplands Väsby 117 avgångar mot City en vanlig vardag och 2018 ökades antalet avgångar till 143 avgångar mot City. Enligt Claes Wersäll (M), pressekret­erare på Stockholms läns landsting, avgick sex eller sju tåg i timmen i ena riktningen i rusningstr­afik under 2017. Detta ökades till åtta tåg under 2018.

– Det som fortsatt gäller är att trafikutök­ningen med 20 procent som infördes förra året i systemet som helhet bibehålls och därmed klart fler avgångar än tidigare för resenärern­a från Upplands Väsby, säger han. Inlednings­vis sa alla politiska partier ja till omläggning­en med skip stop-tåg. Men sedan backade landstinge­t i frågan. Även Upplands Väsby kommun svängde i frågan.

Anledninge­n var, enligt dåvarande kommunstyr­elsens ordförande Mathias Bohman (S), att SL:s bud då skulle innebära färre avgångar än vad som tidigare hade utlovats.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden