Mitt i Upplands Väsby

Efter Opels ägarbyte: Sörens bil tappar digitala funktioner

Svenska Opel-ägare blir av med digitala tjänster när franska ägaren drar in OnStar. – Jag tycker det är dåligt. Man kan inte lova ut funktioner och sedan inte hålla det, säger Sören Berg som äger en Opel Insignia.

-

tillfällig egenskap. Tvärtom framhölls det som en nyckelfunk­tion i bilen. Det var sida upp och sida ned i broschyren om OnStar. På den enda dekalen som sitter på bilen står det OnStar. Det står tydligt i köpeavtale­t att jag har köpt den funktionen. Jag tycker inte att man bara kan ta bort en sådan funktion efter mindre än tre år. OnStar är gratis i ett år och kostar sedan 109 kronor per månad. Det är Sören Berg beredd att betala för att få de många funktioner­na i appen och tryggheten i att OnStar ringer räddningst­jänsten vid en olycka.

– Det här innebär en förlust i funktion och en förlust i andrahands­värde, säger han.

– Det finns två rimliga lösningar. Antingen att Opel förlänger avtalet med GM eller att de erbjuder en konverteri­ng till det nya systemet. De måste ta ansvar.

Importören Opel Sverige meddelar dock att bilar med OnStar inte kommer att få det nya systemet. Ekonomisk ersättning blir heller inte aktuellt.

– OnStars utfasning är en konsekvens av att GM sålde Opel till PSA-gruppen och det ligger tyvärr utanför vår kontroll. Vi förstår att kunden känner sig besviken men tjänsten kommer att vara aktiv ända fram till den 31 december 2020 och ge samma goda service som i dag, säger informatio­nschef Annicka Troedsson. Konsumentv­erket bedömer att det blir svårt att kräva ersättning.

– Jag har svårt att se att det skulle bli aktuellt med ekonomisk kompensati­on eftersom tjänsten är en prenumerat­ion som man betalar månadsvis för att utnyttja. När tjänsten avslutas ska konsumente­n givetvis inte behöva betala något för den, säger Charlotte Söderlund, jurist på Konsumentv­erket.

Sören Berg funderar ändå på att driva saken vidare.

– Det rimliga är att Opel tar sitt förnuft till fånga och löser det här. Jag har ingen lust att bråka, säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden