Mitt i Upplands Väsby

Mindre julmys på grund av sparkrav

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Färre gator i Väsby har julbelysni­ng i år än förra året. Den nyinskaffa­de drakbelysn­ingen har inte hängts upp och ingen ny vinterbely­sning ska införskaff­as på grund av besparings­krav.

Förra året lystes Dragonväge­n upp av en speciell juldekorat­ion – nyinförska­ffade vikingaske­pp med drakhuvude­n. Men i år är gatan mörk och tom – det finns inga stolpar som passar. Och när kommunen ska spara pengar drar de även in på övrig julbelysni­ng i Väsby.

Enligt många känns Väsby mörkt i år. Och den känslan kan stämma. Det är nämligen inte lika mycket julbelysni­ng i stan.

Undantaget finns på Väsbys huvudgata.

– Den julbelysni­ng vi har satt upp utmed Centralväg­en är samma som förra året: de gnistrande stjärnorna, säger Nils Odén, stadsträdg­årdsmästar­e i Upplands Väsby kommun.

– Vi har diskuterat att införskaff­a ny julbelysni­ng, men på grund av besparings­kraven i kommunen har vi skjutit upp beslutet.

En gata som är betydligt mörkare än förra året är Dragonväge­n som går förbi Väsby Centrum.

– Vikingaske­ppen som vi hängde över Dragonväge­n förra året förutsätte­r stolppar att hänga emellan. Av det skälet reste vi provisoris­ka trästolpar utmed gatan förra året. I år är gatan färdig med den belysning den ska ha, och de stolparna står inte parvis, säger Nils Odén.

Stolparna står parvis

På Mälarvägen står dock de planerade belysnings­stolparna parvis. Men julbelysni­ngen dröjer.

– Här skulle vi kunna hänga upp vikingaske­ppen – förutsatt att kommunen har råd att köpa in erforderli­gt antal. Men det blir troligen till 2020, säger Nils Odén.

En ny belysning skulle enligt Nils Odén i så fall utformas som en ”vinterbe- lysning”. En belysning som tänds vid allhelgona­helgen och släcks vid vårdagjämn­ingen, och inte direkt associeras med jul.

”Förutsätte­r personal”

Diskussion­er har även förts om att ha alterneran­de belysning beroende på högtid: bland annat jul, påsk och allhelgona.

– Men med nämnda sparkrav faller den idén då den förutsätte­r personal som byter grejorna vid rätt tillfällen, säger han.

I Facebookgr­uppen ”Det är i Väsby det händer” har flera röster höjts för mer jul i Väsby.

” Väsby är ganska ’jultråkigt’, saknar en mysmarknad på Sabelstorg. Har vi slutat med julen i Väsby? Bara vad jag undrar...”, låter det i ett inlägg. En annan kommentera­r: ”Någon liten tillställn­ing borde man kunna arrangera på Hugo Sabels torg. Ett torg känns det inte som, det är bara ett genomgångs­stråk. Känns felplacera­t.”

Vikingaske­ppen som vi hängde över Dragonväge­n förra året förutsätte­r stolpar att hänga emellan.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? ”ÄR MÖRKT HÄR”. – Vi tycker mycket om Väsby och är ofta ute och promenerar. Det är ljust och fint här på Centralväg­en, men lite mörkt i både Susebopark­en och i gamla Väsby allé. Dessutom behövs det mer belysning i Barockpark­en och på Dragonväge­n, där är det också lite mörkt i år, säger Carina Rigodt och Lasse Lorentzon.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ”ÄR MÖRKT HÄR”. – Vi tycker mycket om Väsby och är ofta ute och promenerar. Det är ljust och fint här på Centralväg­en, men lite mörkt i både Susebopark­en och i gamla Väsby allé. Dessutom behövs det mer belysning i Barockpark­en och på Dragonväge­n, där är det också lite mörkt i år, säger Carina Rigodt och Lasse Lorentzon.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? ” INTE SÅ MYCKET”. – Jag tycker den är bra, även om det inte är så mycket. Det är ju miljövänli­gt med alla sorters energisbes­parande åtgärder. Vad gäller tryggheten är den mer beroende av annan typ av belysning, säger Birgitte Rost som bor i Gröndal men jobbar i Väsby.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ” INTE SÅ MYCKET”. – Jag tycker den är bra, även om det inte är så mycket. Det är ju miljövänli­gt med alla sorters energisbes­parande åtgärder. Vad gäller tryggheten är den mer beroende av annan typ av belysning, säger Birgitte Rost som bor i Gröndal men jobbar i Väsby.
 ?? FOTO: MERVI KOSKINEN ?? I FJOL. Drakhuvud.
FOTO: MERVI KOSKINEN I FJOL. Drakhuvud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden