Mitt i Upplands Väsby

MAGGETS FESTER KÖR MOT SLUTET

Christian Cederferm och Anders Mattsson har drivit krogen Magasinet i sju år. Men trots moderniser­ing och trevligare stämning tvingas de nu att stänga stället.

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

I november 2011 tog Christian Cederferm och Anders Mattsson över krogen Magasinet vid Väsby station.

Duon har lång erfarenhet av krogbransc­hen, men tvekade först inför att ta över den illa beryktade krogen i hjärtat av Väsby.

– Ja, vi var svårflörta­de. Jag hade själv varit där flera gånger och kände tveksamhet till att köpa det, säger Christian.

Varför då?

– Det var inte ett tryggt ställe. Man hade hört om en hel del incidenter och ”Maggets” rykte var dåligt. Det var stökigt helt enkelt och det hade jag själv upplevt.

Men grabbarna från Märsta bestämde sig till slut för att satsa på krogen trots allt.

– Det fanns potential, även om stället inte direkt var i sin ”prime”. Vi brukade skoja att om man kan vända Magasinet till något bra så kan man vända allt. Det är inte helt sant, men det stämde här i alla fall.

Helt nytt koncept

I samband med övertagand­et renoverade­s lokalerna. Tidigare gick stället okej på fredag och lördag, men nu skulle alla dagar bli lönsamma. Ett sportbar- koncept anammades, sortimente­t breddades och mycket lokal personal anställdes.

Det viktigaste var dock att få ordning – och förbättra ryktet.

– Vi började med att ställa krav på gästerna att sköta sig och vi la mycket resurser på vakterna. Vi hade fler vakter än vi behövde enligt tillstånde­t.

”Mera trivsamt här”

Samtidigt påbörjades arbetet med imagen.

– Det skulle bli mera trivsamt att vara här. Alla skulle känna sig välkomna. Det började med ett ” hej och välkommen” i dörren och fortsatte sedan i garderoben.

Många har dock kvar gamla uppfattnin­gar, men de borde istället ge oss en chans. Magasinet är helt annorlunda idag mot hur det har varit.

Vi var väldigt, väldigt noggranna med hur vi bemötte gästerna, det skulle kännas genuint och kul att vara här.

– Många har dock kvar gamla uppfattnin­gar, men de borde istället ge oss en chans. Magasinet är helt annorlunda idag mot hur det har varit.

Hårt jobb lönade sig

Efter drygt ett och halvt år av hårt jobb med imagen – började förändring­arna ge effekt.

– Det gick rakt uppåt både gällande stämning och omsättning. Det var tufft i början, med många kostnader, men vårt hårda arbete gav lön för mödan, säger Chris- tian som även driver Magasinet i Märsta och O’Learys i Gävle.

Magasinet har öppet alla dagar och givetvis går fredag och lördag bäst. Gissningsv­is passerar mellan 600 och 700 personer, i alla åldrar, nattklubbe­n på en helg.

Slut på det roliga

Men om en dryg månad är det roliga slut. ”Magget” ska rivas för att ge plats åt Väsby Entré som ska börja byggas vid stationsom­rådet.

– Vi är glada och tacksamma för de drygt sju åren här. Det är klart det är jobbigt men samtidigt har jag familj och det ligger i tiden att sadla om till dagtid. Vi lämnar med flaggan i topp. Anders håller med: – Det är blandade känslor. Man kommer att sakna det, framför allt stämningen och alla gästerna. Men samtidigt har många gäster blivit ens vänner.

Nedräkning­en till stängninge­n har redan börjat och den 12 januari planeras ” la grande finale”.

– Vi ska koka ihop något bra och alla som vill är välkomna. Festen ska både vara på dagen och kvällen och vara en värdig avslutning här, avslutar Christian.

 ??  ??
 ??  ?? KAN STANNA. Grabbarna har blivit erbjudna andra Väsbylokal­er att ha ”Magget” i: ”Vi får se, men om vi öppnar blir det helt ny tappning. inte en nattklubb”, säger Christian Cederferm.
KAN STANNA. Grabbarna har blivit erbjudna andra Väsbylokal­er att ha ”Magget” i: ”Vi får se, men om vi öppnar blir det helt ny tappning. inte en nattklubb”, säger Christian Cederferm.
 ??  ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM
FOTO: ANDERS EKSTRÖM
 ??  ??
 ??  ?? KÄRNTRUPP. Anders Mattsson (till vänster) och Christian Cederferm har tillsamman­s med vaktchefen Hamdo och Emil, i baren, varit med i nästan alla sju åren tillsamman­s.
KÄRNTRUPP. Anders Mattsson (till vänster) och Christian Cederferm har tillsamman­s med vaktchefen Hamdo och Emil, i baren, varit med i nästan alla sju åren tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden